Drop Coffee Etiopia Hunkute washed omniroast 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.07 |
najlepsza przed
2025.03.07 |
palarnia
Drop Coffee |
pochodzenie
Etiopia |
region
Dalle, Sidamo
|
uprawy
2150 m n.p.m.
|
producent
kooperatywa Hunkute -
2149 członków
|
stacja obróbki
Hunkute Site 2
|
odmiana
74410, 74112
|
proces
washed |
typ palenia
omniroast - przelew, espresso, kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
morela brzoskwinia kwasowość cytrusów białe kwiaty mrożona herbata |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Hunkute 250 g z Etiopii wypalona w szwedzkiej palarni Drop Coffee
Hunkute to dobrze zbalansowana i delikatna filiżanka o aromatach moreli i herbaty Assam. Ma średnio-wysoką kwasowość cytrynową i finisz przypominający świeżą brzoskwinię z nutą białych kwiatów. Body jest lekkie i przypomina mrożoną herbatę.
Hunkute jest dla palarni Drop kawą wyjątkową - kupują ją od 13 lat. To ważny profil w portfolio Drop i ich historii. Kawa jest delikatna i piękna jak żadna inna. Hunkute jest całkowitym przeciwieństwem krzykliwości i nadmiernego wyrazu, a mimo to wielu klientów Drop Coffee, w tym ich kawiarni, uważa kawę Hunkute za jedną ze swoich ulubionych. I my też :)
Hunkute znajduje się w regionie Dalle w Sidamo i składa się z dwóch stacji mycia, w których przetwarzana jest kawa. Ta kawa pochodzi z Hunkute Site 2 zlokalizowanego na wysokości 2150 m n.p.m. Członkowie spółdzielni dostarczający kawę do myjni Hunkute podczas żniw to drobni rolnicy posiadający 0,5-5 hektarów z najbliższych okolic.
Kawa posiada certyfikat ekologiczny.
Hunkute
Etiopia i Jemen to kolebki kawy. W Etiopii jest ponad 1,1 miliona drobnych plantatorów kawy, którzy dostarczają wiśnie do lokalnych myjni. W regionie, w którym uprawia się kawę, większość ludzi samodzielnie suszy, pali i parzy kawę. Jako kraj, Etiopia konsumuje ponad 40% własnej produkcji, w porównaniu do Kenii, w której jest to mniej niż 5% całej kawy produkowanej w kraju.
Hunkute to dwie stacje mycia (Ośrodek 1 i Ośrodek 2), obie należące do Spółdzielni Hunkute Sidama, która składa się z 2149 członków. Spółdzielnia Hunkute jest połączona ze Związkiem Sidama.
Ośrodek 2 w Hunkute, uruchomiony dziewięć lat temu, zbiera wiśnie zarówno od członków spółdzielni, jak i okolicznych rolników, którzy chcą dostarczyć swoje wiśnie do myjni. Większość rolników dostarczających kawę do Hunkute 2 ma około pół hektara do pięciu hektarów, gdzie na hektar przypada średnio 1500 drzew. Jedno drzewo w Etiopii produkuje zazwyczaj wiśnie w ilości mniejszej niż 100–200 gramów zielonej kawy, o czym warto pamiętać, kupując paczkę kawy. Nawozy organiczne są tam stosowane przez cały rok.
W okresie żniw, od listopada do stycznia, rolnicy zbierają wiśnie kawowca co trzy tygodnie. Rolnicy z okolic Hunkute pomagają sobie nawzajem przy zbiorach, współpracując z sąsiednimi gospodarstwami. Wielu rolników pracuje również na stacjach mycia. Ci, którzy mają większe gospodarstwa, zatrudniają lokalnych pracowników podczas żniw, pomagając w ten sposób okolicznym mieszkańcom szukającym pracy.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8g kawy
100g wody
temperatura:
93°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:40 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- 17g kawy
- 25 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
- czas 2:10
- 1.56 tds
- 17g kawy
- 20 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
- czas 2:15
- 1.53 tds
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.