CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Drop Coffee Etiopia Hunkute washed omniroast 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 74,90 zł

Cena regularna:

74.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 37 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami czarnej herbaty

kawa speciality z nutami moreli

Kawa Speciality z nutami cytrusów


data palenia
2025.01.07
najlepsza przed
2025.03.07
palarnia
Drop Coffee
pochodzenie
Etiopia
region
Dalle, Sidamo
uprawy
2150 m n.p.m.
producent
kooperatywa Hunkute - 
2149 członków
stacja obróbki
Hunkute Site 2
odmiana
74410, 74112
proces
washed
typ palenia
omniroast - 
przelew
espressokawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
czarna herbata
morela
brzoskwinia
kwasowość cytrusów
białe kwiaty
mrożona herbata
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Hunkute 250 g z Etiopii wypalona w szwedzkiej palarni Drop Coffee

Hunkute to dobrze zbalansowana i delikatna filiżanka o aromatach moreli i herbaty Assam. Ma średnio-wysoką kwasowość cytrynową i finisz przypominający świeżą brzoskwinię z nutą białych kwiatów. Body jest lekkie i przypomina mrożoną herbatę.

Hunkute jest dla palarni Drop kawą wyjątkową - kupują ją od 13 lat. To ważny profil w portfolio Drop i ich historii. Kawa jest delikatna i piękna jak żadna inna. Hunkute jest całkowitym przeciwieństwem krzykliwości i nadmiernego wyrazu, a mimo to wielu klientów Drop Coffee, w tym ich kawiarni, uważa kawę Hunkute za jedną ze swoich ulubionych. I my też :)

Hunkute znajduje się w regionie Dalle w Sidamo i składa się z dwóch stacji mycia, w których przetwarzana jest kawa. Ta kawa pochodzi z Hunkute Site 2 zlokalizowanego na wysokości 2150 m n.p.m. Członkowie spółdzielni dostarczający kawę do myjni Hunkute podczas żniw to drobni rolnicy posiadający 0,5-5 hektarów z najbliższych okolic.

Kawa posiada certyfikat ekologiczny.

Hunkute

Etiopia i Jemen to kolebki kawy. W Etiopii jest ponad 1,1 miliona drobnych plantatorów kawy, którzy dostarczają wiśnie do lokalnych myjni. W regionie, w którym uprawia się kawę, większość ludzi samodzielnie suszy, pali i parzy kawę. Jako kraj, Etiopia konsumuje ponad 40% własnej produkcji, w porównaniu do Kenii, w której jest to mniej niż 5% całej kawy produkowanej w kraju.

Hunkute to dwie stacje mycia (Ośrodek 1 i Ośrodek 2), obie należące do Spółdzielni Hunkute Sidama, która składa się z 2149 członków. Spółdzielnia Hunkute jest połączona ze Związkiem Sidama.

Ośrodek 2 w Hunkute, uruchomiony dziewięć lat temu, zbiera wiśnie zarówno od członków spółdzielni, jak i okolicznych rolników, którzy chcą dostarczyć swoje wiśnie do myjni. Większość rolników dostarczających kawę do  Hunkute 2 ma około pół hektara do pięciu hektarów, gdzie na hektar przypada średnio 1500 drzew. Jedno drzewo w Etiopii produkuje zazwyczaj wiśnie w ilości mniejszej niż 100–200 gramów zielonej kawy, o czym warto pamiętać, kupując paczkę kawy. Nawozy organiczne są tam stosowane przez cały rok.

W okresie żniw, od listopada do stycznia, rolnicy zbierają wiśnie kawowca co trzy tygodnie. Rolnicy z okolic Hunkute pomagają sobie nawzajem przy zbiorach, współpracując z sąsiednimi gospodarstwami. Wielu rolników pracuje również na stacjach mycia. Ci, którzy mają większe gospodarstwa, zatrudniają lokalnych pracowników podczas żniw, pomagając w ten sposób okolicznym mieszkańcom szukającym pracy.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17g kawy
  • 25 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:10
  • 1.56 tds
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17g kawy
  • 20 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:15
  • 1.53 tds
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/01
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy kwiatowo-owocowy
Waga 250g
Producent Drop Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Drop Coffee Etiopia Hunkute washed omniroast 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium