DAK Rwanda The Alchemist filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
DAK Rwanda The Alchemist filtr 250g
data palenia |
2023.11.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Nyamasheke
|
uprawy |
1750 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon |
proces |
anaerobic natural
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
owoce tropikalne mango kakao dojrzałe czerwone owoce |
ocena |
-
|
Eksperymentalnie-naturalnie przetworzona kawa z farmy Gasharu w Rwandzie. Niesamowicie słodka, niczym owocowa bomba, ma mocne aromaty dojrzałych owoców tropikalnych, ziaren mango i kakao.
Ta eksperymentalna partia inspirowana jest emocjonalnym związkiem rodziny producenta z całą społecznością kawową. Ziarna tej kawy były zamknięte w specjalnych silosach, co według producenta ma niebagatelne znaczenie dla jej smaku.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/11 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | DAK Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | anaerobic |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.