DAK Kostaryka Tropical Punch 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.12.02 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kostaryka |
region
Cartago
|
uprawy
1400 m n.p.m.
|
producent
drobni producenci
|
plantacja
Acquiares Estate
|
odmiana
Marsellesa & Red Obata
|
proces
natural |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
kakao daktyle |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Tropical Punch 250 g z Kostaryki z holenderskiej palarni DAK
Pyszna, kremowa, owocowa i okrągła kawa od Acquiares Estate! Ta naturalnie przetworzona kawa doskonała jako espresso z nutami smakowymi dżemu jeżynowego, kakao i daktyli. Sprawdzi się też świetnie w kawach z mlekiem.
Aquiares to jedna z najstarszych plantacji kawy w Kostaryce, położona wysoko na zboczach wulkanu Turrialba, pomiędzy rzekami Aquiares i Turrialba. Nazwa plantacji oznacza w języku tubylczym Hueter „ziemię między rzekami”.
W 1890 roku Aquiares została założona przez rolników, którzy chcieli wykorzystać nową linię kolejową Kostaryki do portu Limón. Na terenie farmy powstał również młyn, co pozwoliło skupić się na procesach mycia kawy, które są charakterystyczne dla kawy kostarykańskiej.
Cała ich kawa jest uprawiana na dużej wysokości, od 820 do 1400 m n.p.m. Teren pozwala odmianom takim jak Caturra rozwijać się na bogatej glebie wulkanicznej, w chłodnych nocnych temperaturach i wysokiej wilgotności. Acquiares Estate jest największą nieprzerwanie działającą plantacją kawy w kraju, obejmującą 924 hektary.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.