CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

DAK Kostaryka Tropical Punch 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 67,90 zł

Cena regularna:

67.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 33 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: DAK

kawa speciality z nutami dżemu jeżynowego

Kawa Speciality z nutami kakao

Kawa Speciality z nutami daktyli


data palenia
2024.12.02
palarnia
DAK
pochodzenie
Kostaryka
region
Cartago
uprawy
1400 m n.p.m.
producent
drobni producenci
plantacja
Acquiares Estate
odmiana
Marsellesa & Red Obata
proces
natural
typ palenia
espresso
ekspres / kawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
dżem jeżynowy
kakao
daktyle
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Tropical Punch 250 g z Kostaryki z holenderskiej palarni DAK

Pyszna, kremowa, owocowa i okrągła kawa od Acquiares Estate! Ta naturalnie przetworzona kawa doskonała jako espresso z nutami smakowymi dżemu jeżynowego, kakao i daktyli. Sprawdzi się też świetnie w kawach z mlekiem.

Aquiares to jedna z najstarszych plantacji kawy w Kostaryce, położona wysoko na zboczach wulkanu Turrialba, pomiędzy rzekami Aquiares i Turrialba. Nazwa plantacji oznacza w języku tubylczym Hueter „ziemię między rzekami”.
W 1890 roku Aquiares została założona przez rolników, którzy chcieli wykorzystać nową linię kolejową Kostaryki do portu Limón. Na terenie farmy powstał również młyn, co pozwoliło skupić się na procesach mycia kawy, które są charakterystyczne dla kawy kostarykańskiej.

Cała ich kawa jest uprawiana na dużej wysokości, od 820 do 1400 m n.p.m. Teren pozwala odmianom takim jak Caturra rozwijać się na bogatej glebie wulkanicznej, w chłodnych nocnych temperaturach i wysokiej wilgotności. Acquiares Estate jest największą nieprzerwanie działającą plantacją kawy w kraju, obejmującą 924 hektary.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40 g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/12
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Kostaryka
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
DAK Kostaryka Tropical Punch 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium