DAK Kostaryka Magnolia filtr 200 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.12.01 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kostaryka |
region
Tarrazu
|
uprawy
2000 m n.p.m.
|
producent
Ivan Solis i jego rodzina
|
stacja obróbki
Finca Voo
|
odmiana
Red Catuai
|
proces
natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
miód spadziowy cytrusy kwiaty |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Magnolia 200 g z Kostaryki z holenderskiej palarni DAK
Ta konkretna partia z Finca Voo w Kostaryce zdobyła pierwsze miejsce w Cup of Excellence w kategorii eksperymentalnej. Naturalny catuai smakuje wyjątkowo ze względu na odmianę i proces, smakuje jak umyta, jasna afrykańska kawa! Pełna porzeczek, miodu spadziowego i kwiatów.
Po zebraniu wiśnie przechodzą poddawane są fermentacji - umieszczane są w ciemnych plastikowych workach na 36 godzin. Następnie kawa jest suszona na afrykańskich łóżkach przez 19 dni. W najgorętszych godzinach przykrywane są plastikowymi siatkami, jak w Etiopii.
Położona w bujnym krajobrazie Copey w Tarrazu, Finca Voo jest świadectwem wizji i ciężkiej pracy Ivana Solisa i jego rodziny. Ta szanowana 40-hektarowa farma kawy, której nazwa oznacza „muchę” po portugalsku, ucieleśnia realizację ich marzeń. Finca Voo konsekwentnie produkuje wyjątkową kawę, zdobywając również pierwsze miejsce w Costa Rica Cup of Excellence 2024.
Ivan Solis, właściciel plantacji, pracował w branży kawowej przez całe swoje życie, zaczynając od farmy swoich rodziców. W 2018 roku rozpoczął niezależną produkcję kawy, kupując Santa Mara i zakładając Beneficio, Santa Fe wraz z żoną Leandrą Cordero. Para, wraz z dziećmi Solsire i Ivanem Jr., tworzy oddany zespół, w którym każdy członek wnosi swój unikalny wkład w sukces farmy. Leandra zajmuje się zadaniami administracyjnymi, Solsire zarządza operacjami komercyjnymi, a Ivan Jr. aspiruje do zostania inżynierem nadzorującym produkcję.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.