CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

DAK Kostaryka Magnolia filtr 200 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 114,90 zł

Cena regularna:

114.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 57 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: DAK

kawa speciality z nutami białej porzeczki

Kawa Speciality z nutami miodu

Kawa Speciality z nutami cytrusów


data palenia
2024.12.01
palarnia
DAK
pochodzenie
Kostaryka
region
Tarrazu
uprawy
2000 m n.p.m.
producent
Ivan Solis i jego rodzina
stacja obróbki
Finca Voo 
odmiana
Red Catuai
proces
natural
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
biała porzeczka
miód spadziowy
cytrusy
kwiaty
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Magnolia 200 g z Kostaryki z holenderskiej palarni DAK

Ta konkretna partia z Finca Voo w Kostaryce zdobyła pierwsze miejsce w Cup of Excellence w kategorii eksperymentalnej. Naturalny catuai smakuje wyjątkowo ze względu na odmianę i proces, smakuje jak umyta, jasna afrykańska kawa! Pełna porzeczek, miodu spadziowego i kwiatów.

Po zebraniu wiśnie przechodzą poddawane są fermentacji - umieszczane są w ciemnych plastikowych workach na 36 godzin. Następnie kawa jest suszona na afrykańskich łóżkach przez 19 dni. W najgorętszych godzinach przykrywane są plastikowymi siatkami, jak w Etiopii.

Położona w bujnym krajobrazie Copey w Tarrazu, Finca Voo jest świadectwem wizji i ciężkiej pracy Ivana Solisa i jego rodziny. Ta szanowana 40-hektarowa farma kawy, której nazwa oznacza „muchę” po portugalsku, ucieleśnia realizację ich marzeń. Finca Voo konsekwentnie produkuje wyjątkową kawę, zdobywając również pierwsze miejsce w Costa Rica Cup of Excellence 2024.
Ivan Solis, właściciel plantacji, pracował w branży kawowej przez całe swoje życie, zaczynając od farmy swoich rodziców. W 2018 roku rozpoczął niezależną produkcję kawy, kupując Santa Mara i zakładając Beneficio, Santa Fe wraz z żoną Leandrą Cordero. Para, wraz z dziećmi Solsire i Ivanem Jr., tworzy oddany zespół, w którym każdy członek wnosi swój unikalny wkład w sukces farmy. Leandra zajmuje się zadaniami administracyjnymi, Solsire zarządza operacjami komercyjnymi, a Ivan Jr. aspiruje do zostania inżynierem nadzorującym produkcję.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/12
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 200g
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Kostaryka
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
DAK Kostaryka Magnolia filtr 200 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium