DAK Kostaryka Berramisu 1 kg kawa ziarnista speciality
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.02.03 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kostaryka |
region
Tarrazu
|
uprawy
1800 m n.p.m.
|
producent
Solis & Cordero
|
stacja obróbki
Finca Santa Maria
|
odmiana
Villa Sarchi
|
proces
honey |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
puszysty krem brązowy cukier |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Berramisu 1 kg z Kostaryki z holenderskiej palarni DAK
Dżemowa, z delikatnym odczuciem alkoholowego charakteru (jak baryłki!), kremowa Kostaryka od Solis & Cordero. Ta honey sarchi villa ma nuty smakowe konfitury jagodowej, śmietanki i brązowego cukru, tworząc idealne słodkie i "zabawne" espresso.
Ta kawa była uprawiana w Finca Santa Maria przez Ivána Gerardo Solísa R. Drzewa Villa Sarchi rosną w optymalnych warunkach na wysokości 1650 metrów nad poziomem morza w regionie Santos w Kostaryce.
Solis&Cordero Micromill został założony w 2018 roku przez rodzinę Solís Cordero, aby pomóc drobnym rolnikom w regionie Santos. Młyn oferuje szereg usług, w tym przetwarzanie wiśni, sprzedaż kawy specialty do międzynarodowych destynacji, sprzedaż palonej kawy w Kostaryce, doradztwo w zakresie przetwarzania i kontroli jakości oraz usługi eksportowe.
W przypadku drobnych rolników współpracujących z Solis&Cordero młyn pomaga im sortować kawę, utrzymując identyfikowalność na poziomie gospodarstwa i stosując innowacyjne, zorientowane na jakość metody przetwarzania w celu dalszej poprawy jakości kawy.
Iván i jego rodzina selektywnie ręcznie zbierają dojrzałe, czerwone wiśnie i dostarczają je do Solis&Cordero Micromill. Podczas odbioru wiśnie są sprawdzane i myte w czystej wodzie. Następnie wiśnie są fermentowane w zbiornikach fermentacyjnych przez 48 godzin. Po fermentacji wiśnie układane są na podniesionych grządkach, gdzie suszą się przez 48 godzin. Po 48 godzinach suszenia wiśnie są rozdrabniane, a następnie pergamin i pozostały śluz są układane na podniesionych grządkach ponownie, aby dokończyć suszenie. Kawę często grabi się, aby zapewnić równomierne suszenie. Suszenie kawy trwa około 14 dni.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!