CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

DAK Kostaryka Berramisu 1 kg kawa ziarnista speciality

Ocena:
0
Cena: 209,90 zł

Cena regularna:

209.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 104 pkt [?]

towar niedostępny

 

kawa speciality z nutami jagód

Kawa speciality z nutami brązowego cukru


data palenia
2025.02.03
palarnia
DAK
pochodzenie
Kostaryka
region
Tarrazu
uprawy
1800 m n.p.m.
producent
Solis & Cordero
stacja obróbki
Finca Santa Maria
odmiana
Villa Sarchi
proces
honey
typ palenia
espresso
ekspres / kawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
konfitura jagodowa
puszysty krem
brązowy cukier
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Berramisu 1 kg z Kostaryki z holenderskiej palarni DAK

Dżemowa, z delikatnym odczuciem alkoholowego charakteru (jak baryłki!), kremowa Kostaryka od Solis & Cordero. Ta honey sarchi villa ma nuty smakowe konfitury jagodowej, śmietanki i brązowego cukru, tworząc idealne słodkie i "zabawne" espresso.

Ta kawa była uprawiana w Finca Santa Maria przez Ivána Gerardo Solísa R. Drzewa Villa Sarchi rosną w optymalnych warunkach na wysokości 1650 metrów nad poziomem morza w regionie Santos w Kostaryce.
Solis&Cordero Micromill został założony w 2018 roku przez rodzinę Solís Cordero, aby pomóc drobnym rolnikom w regionie Santos. Młyn oferuje szereg usług, w tym przetwarzanie wiśni, sprzedaż kawy specialty do międzynarodowych destynacji, sprzedaż palonej kawy w Kostaryce, doradztwo w zakresie przetwarzania i kontroli jakości oraz usługi eksportowe.
W przypadku drobnych rolników współpracujących z Solis&Cordero młyn pomaga im sortować kawę, utrzymując identyfikowalność na poziomie gospodarstwa i stosując innowacyjne, zorientowane na jakość metody przetwarzania w celu dalszej poprawy jakości kawy.

Iván i jego rodzina selektywnie ręcznie zbierają dojrzałe, czerwone wiśnie i dostarczają je do Solis&Cordero Micromill. Podczas odbioru wiśnie są sprawdzane i myte w czystej wodzie. Następnie wiśnie są fermentowane w zbiornikach fermentacyjnych przez 48 godzin. Po fermentacji wiśnie układane są na podniesionych grządkach, gdzie suszą się przez 48 godzin. Po 48 godzinach suszenia wiśnie są rozdrabniane, a następnie pergamin i pozostały śluz są układane na podniesionych grządkach ponownie, aby dokończyć suszenie. Kawę często grabi się, aby zapewnić równomierne suszenie. Suszenie kawy trwa około 14 dni.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/02
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy owocowa słodycz
Waga 1 kg
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Kostaryka
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces pulped natural / honey
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    DAK Kostaryka Berramisu 1 kg kawa ziarnista speciality
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium