DAK Kolumbia Pink Floyd anaerobic Red Bourbon filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.04.11 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Huila
|
uprawy
1750 m n.p.m.
|
producent
Jhoan Vergara
|
farma
Las Flores
|
odmiana
Red Bourbon
|
proces
anaerobic washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
hibiskus wanilia |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Pink Floyd 250 g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK
Jhoan Vergara z kolejną oszałamiającą kawą. Cukierkowy anaerobic washed - Red Bourbon, który jest jasny i słodki z nutami smakowymi różowych gumisiów, hibiskusa i wanilii.
Gospodarstwo Las Flores powstało w 1990 roku i zostało założone przez Edilberto Vergarę i Nubię Ayure, oboje dzieci plantatorów kawy z Cundinamarca. Gospodarstwo ma powierzchnię 16 hektarów, a tylko 2 hektary były uprawiane pod kawę. W 1998 roku gospodarstwo było już w pełni uprawiane. W tym czasie uformowała się rodzina z 5 dziećmi. W 2006 roku matka Jhoana podjęła inicjatywę, aby wziąć udział w Cup of Excellence i zajęła 16. miejsce. To był moment, w którym podjęła pierwsze kroki, aby odkryć wspaniały świat kawy speciality. Kilka lat później niestety zmarła, pozostawiając swoim dzieciom bardzo ważny spadek. To wtedy zaczęli zadawać sobie wiele pytań, takich jak to, jak poprawić jakość kawy i dokąd zaprowadzi ich rynek.
Jhoanowi powierzono zadanie zdobycia więcej praktycznej wiedzy na temat kwestii związanych z kawą. Już zanurzeni w temacie jakości, Jhoan i jego bracia, Carlos i Diego, postanowili zrobić kolejny krok. Zaczęli opracowywać powtarzalne profile, aby móc podkreślić potencjał każdej odmiany. Carlos i Diego są teraz odpowiedzialni za przetwarzanie, fermentację i suszenie. Jhoan jest odpowiedzialny za analizę eksperymentów i ocenę jakości.
Wspólnie byli w stanie zaprojektować różne procesy, takie jak natural, honey i washed, podkreślając każdą cechę różnych odmian. W 2019 roku Jhoan wziął udział w konkursie Master of Coffee w kategorii plantatorów kawy i zdobył 1. miejsce na 162 uczestników z półmytym Pink Bourbon. To osiągnięcie utwierdziło ich w przekonaniu, że są na dobrej drodze i motywuje ich do doskonalenia się i zawsze tworzenia doskonałej kawy.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

159,90 zł

154,89 zł
Cena regularna:
179,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!