CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

DAK Kolumbia Pink Floyd anaerobic Red Bourbon filtr 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł

Cena regularna:

79.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami żelków

Kawa Speciality z nutami hibiskusa

Kawa Speciality z nutami wanilii


data palenia
2025.04.11
palarnia
DAK
pochodzenie
Kolumbia
region
Huila
uprawy
1750 m n.p.m.
producent
Jhoan Vergara
farma
Las Flores
odmiana
Red Bourbon
proces
anaerobic washed
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
różowe żelki
hibiskus
wanilia
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Pink Floyd 250 g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK

Jhoan Vergara z kolejną oszałamiającą kawą. Cukierkowy anaerobic washed - Red Bourbon, który jest jasny i słodki z nutami smakowymi różowych gumisiów, hibiskusa i wanilii.

Gospodarstwo Las Flores powstało w 1990 roku i zostało założone przez Edilberto Vergarę i Nubię Ayure, oboje dzieci plantatorów kawy z Cundinamarca. Gospodarstwo ma powierzchnię 16 hektarów, a tylko 2 hektary były uprawiane pod kawę. W 1998 roku gospodarstwo było już w pełni uprawiane. W tym czasie uformowała się rodzina z 5 dziećmi. W 2006 roku matka Jhoana podjęła inicjatywę, aby wziąć udział w Cup of Excellence i zajęła 16. miejsce. To był moment, w którym podjęła pierwsze kroki, aby odkryć wspaniały świat kawy speciality. Kilka lat później niestety zmarła, pozostawiając swoim dzieciom bardzo ważny spadek. To wtedy zaczęli zadawać sobie wiele pytań, takich jak to, jak poprawić jakość kawy i dokąd zaprowadzi ich rynek.

Jhoanowi powierzono zadanie zdobycia więcej praktycznej wiedzy na temat kwestii związanych z kawą. Już zanurzeni w temacie jakości, Jhoan i jego bracia, Carlos i Diego, postanowili zrobić kolejny krok. Zaczęli opracowywać powtarzalne profile, aby móc podkreślić potencjał każdej odmiany. Carlos i Diego są teraz odpowiedzialni za przetwarzanie, fermentację i suszenie. Jhoan jest odpowiedzialny za analizę eksperymentów i ocenę jakości.
Wspólnie byli w stanie zaprojektować różne procesy, takie jak natural, honey i washed, podkreślając każdą cechę różnych odmian. W 2019 roku Jhoan wziął udział w konkursie Master of Coffee w kategorii plantatorów kawy i zdobył 1. miejsce na 162 uczestników z półmytym Pink Bourbon. To osiągnięcie utwierdziło ich w przekonaniu, że są na dobrej drodze i motywuje ich do doskonalenia się i zawsze tworzenia doskonałej kawy.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300 ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 250g
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    DAK Kolumbia Pink Floyd anaerobic Red Bourbon filtr 250 g kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium