DAK Kolumbia Pink Balloon filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.10.24 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Palestina
|
uprawy
2200 m n.p.m.
|
producent
-
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Red & Pink Bourbon
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
miód malina białe kwiaty |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Pink Balloon 250g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK
Soczysty i złożony, myty Red & Pink Bourbon - tak, jak je kochamy. El Silencio Red jest częścią Micro Lots i Special Reserve Series Qima, a to klasyczny profil, który lśni nutami smakowymi czerwonej pomarańczy, miodu, malin i białych kwiatów.
El Silencio Red jest częścią serii Micro Lots i Special Reserve firmy Qima, która obejmuje wyjątkowe kawy o złożonym profilu pochodzące od jednego rolnika lub spółdzielni. Uprawiano ją na wysokości około 1700–2200 m n.p.m. w Palestynie, mieście w departamencie Huila, położonym w południowo-zachodniej Kolumbii. Obróbka na mokro (washed) opiera się na dwufazowym procesie fermentacji i depulpingu, w którym wykorzystuje się wodę. Zaczynając od fermentacji, niedawno zebrane wiśnie przechodzą 12–24-godzinny okres fermentacji. Ta kluczowa faza umożliwia ziarnom kawy na wchłonięcie wykwintnych nut z otaczającej je skórki. Po tym etapie fermentacji wiśnie są przenoszone do tradycyjnej depulpera, który sprawnie oddziela ziarna kawy od ich zewnętrznej skórki i miąższu. Ziarna są przenoszone następnie na tarasy lub do suszarek, aby rozpocząć powolne suszenie.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.