DAK Kolumbia Milky Cake thermal shock filtr 1kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.12.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cauca
|
farma / stacja obróbki |
Finca El Paraiso
|
odmiana |
Castillo
|
uprawy |
1730 m n.p.m.
|
proces |
thermal shock
washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
pistacje
kardamon ciasto waniliowe miód chai tea |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Kawa ziarnista speciality Milky Cake z Kolumbii 1kg wypalona w holenderskiej palarni DAK
Ta kawa to ciasto w filiżance - wyjątkowa i niepowtarzalna. Czegoś podobnego jeszcze nie piliśmy.
Ten profil został opracowany całkowicie we współpracy z Cata Export, partnerem DAK w Kolumbii, który zaopatruje się w jedne z najlepszych kaw, jakie Kolumbia ma do zaoferowania.
Wiśnie Castillo poddano fermentacji beztlenowej przez 48 godzin w temperaturze 20 stopni Celsjusza. Kawa jest następnie myta przy użyciu metody szoku termicznego. W kolejnym etapie ziarna poddawane są kontrolowanemu suszeniu przez 34 godziny w temperaturze 35°C i wilgotności względnej 25%, aż do osiągnięcia wilgotności ziarna 10%-11%.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.