DAK Kolumbia Milky Cake 1kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.02.19 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Cauca
|
uprawy
1730 m n.p.m.
|
producent
-
|
stacja obróbki
Finca El Paraiso
|
odmiana
Castillo
|
proces
thermal shock washed |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie+ |
profil sensoryczny
kardamon ciasto waniliowe miód chai tea |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Milky Cake z Kolumbii 1 kg wypalona w amsterdamskiej palarni DAK Coffee
Ten profil został opracowany całkowicie we współpracy z Cata Export, partnerem DAK w Kolumbii, który zaopatruje się w jedne z najlepszych kaw, jakie Kolumbia ma do zaoferowania.
Wiśnie Castillo poddano fermentacji beztlenowej przez 48 godzin w temperaturze 20 stopni Celsjusza. Kawa jest następnie myta przy użyciu metody szoku termicznego. W kolejnym etapie ziarna poddawane są kontrolowanemu suszeniu przez 34 godziny w temperaturze 35°C i wilgotności względnej 25%, aż do osiągnięcia wilgotności ziarna 10%-11%.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

34,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł

119,90 zł
Cena regularna:
134,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!