CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

DAK Kolumbia Lime Ball filtr 200g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 109,90 zł

Cena regularna:

109.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 54 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: DAK

kawa speciality z nutami sernika limonkowego

Kawa Speciality z nutami gożdziku

Kawa Speciality z nutami eukaliptusa


data palenia
2024.10.24
palarnia
pochodzenie
region
Huila  
uprawy
-
producent
Angie Hernandez
farma
-
odmiana Cenicafe
proces
experimental washed
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
sernik limonkowy
goździk
ciasteczka korzenne
eukaliptus
ocena
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Lime Ball 200g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK

Niezwykła kawa od Angie Hernandez, Finca Los Nogales w Kolumbii. Ta eksperymentalna, myta odmiana cenicafe pęka od nut smakowych sernika limonkowego, goździków, korzennych ciasteczek i eukaliptusa.

W przypadku tej kawy pierwszym krokiem jest oczywiście zbiór dojrzałych wiśni, co zapewni optymalny smak i aromat.
Kontynuacją procesu jest mycie i dezynfekcja wiśni uzdatnioną wodą, która pomaga wyeliminować zanieczyszczenia i niepożądane mikroorganizmy.
Trzecim krokiem jest sortowanie wiśni według gęstości przy użyciu wody (wyższe ziarna mają tendencję do opadania, więc pływaki zostaną usunięte).
Następnie wiśnie poddawane są szokowi termicznemu, moczone w wodzie o temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 20 sekund, a następnie szybko schładzane zimną wodą przez 3 do 5 minut. Proces ten rozkłada cukier i pasteryzuje ziarna, co wpływa na ostateczny smak kawy.
Następnie kawa jest rozdrabniana, a do zbiornika fermentacyjnego dodawane są cukry uzyskane w wyniku tłoczenia skórki owoców kaw, aby poprawić profil smakowy i zapewnić słodkość.
Następnie kawa jest poddawana fermentacji przez 120 godzin, aby upewnić się, że cukry zostały prawidłowo rozłożone, co zapewnia kawie smak i kwasowość. Dodaje się także dodatki, podobne do zakwasu używanego do wypieku chleba. Kawa jest następnie suszona na słońcu przez 15 dni.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/10
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy przyprawy-słodycz
Waga 200g
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
DAK Kolumbia Lime Ball filtr 200g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium