DAK Kolumbia Juniper filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.11.06 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Tolima
|
uprawy
2100 m n.p.m.
|
producent
drobni producenci
|
stacja obróbki
Tres Rayas Coffee
|
odmiana
Caturra
|
proces
natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
czarna wiśnia dżem jeżynowy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Juniper 250 g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK
Pyszna kolumbijska, naturalna kawa z Tres Rayas w Tolima. Bogata, pełna smaku z nutami jagód jałowca, czarnej wiśni i dżemu jeżynowego.
Tres Rayas Coffee zostało założone w 2015 roku w Planadas, Tolima, początkowo zrzeszając 25 producentów. Dziś zyskało uznanie w regionie, a wielu producentów dołączyło do stowarzyszenia, które obecnie składa się z 230 plantatorów kawy ze społeczności Gaitania, Santiago Pérez i Planadas.
Wysokość upraw tych producentów waha się od 1600 do 2100 m n.p.m., a uprawiane odmiany to Caturra, Typica, Castillo, Colombia i Bourbon. Tres Rayas może przetworzyć 80 000 kg suchej kawy w okresie głównych zbiorów od kwietnia do lipca i około 30 000 kg w okresie małych zbiorów od września do listopada. Grupa oferuje kawy myte i przetwarzane naturalnie.
Starają się również pozostać neutralnie ekologicznie, zapewniając, że odpady organiczne z przetwarzania kawy są wykorzystywane do produkcji kompostu.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.