DAK Kolumbia Juniper 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.04.01 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Tolima
|
uprawy
2100 m n.p.m.
|
producent
drobni producenci
|
stacja obróbki
Tres Rayas Coffee
|
odmiana
Caturra
|
proces
natural |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
czarna wiśnia dżem jeżynowy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Juniper 250 g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK
Pyszna kolumbijska, naturalna kawa z Tres Rayas w Tolima. Bogata, pełna smaku z nutami jagód jałowca, czarnej wiśni i dżemu jeżynowego.
Tres Rayas Coffee zostało założone w 2015 roku w Planadas, Tolima, początkowo zrzeszając 25 producentów. Dziś zyskało uznanie w regionie, a wielu producentów dołączyło do stowarzyszenia, które obecnie składa się z 230 plantatorów kawy ze społeczności Gaitania, Santiago Pérez i Planadas.
Wysokość upraw tych producentów waha się od 1600 do 2100 m n.p.m., a uprawiane odmiany to Caturra, Typica, Castillo, Colombia i Bourbon. Tres Rayas może przetworzyć 80 000 kg suchej kawy w okresie głównych zbiorów od kwietnia do lipca i około 30 000 kg w okresie małych zbiorów od września do listopada. Grupa oferuje kawy myte i przetwarzane naturalnie.
Starają się również pozostać neutralnie ekologicznie, zapewniając, że odpady organiczne z przetwarzania kawy są wykorzystywane do produkcji kompostu.
- Doza: 18 g
- Mielenie (Comandante): 10–12 klików
- Woda: 92–94°C
- Ekstrakcja: 36 g naparu
- Czas parzenia: 28–30 sekund
Ustaw ciśnienie na 9 barów. Jeśli smak jest zbyt gorzki, zmiel nieco grubiej lub skróć czas ekstrakcji.
- Doza: 10 g (dla kawiarki 2 filiżanki)
- Mielenie (Comandante): 15–18 klików
- Woda: tuż przed punktem wrzenia (około 90°C)
Napełnij dolny zbiornik wodą, wsyp kawę do sitka (nie ubijaj), skręć kawiarkę i podgrzewaj na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, gdy kawa zacznie przepływać do górnego zbiornika.
- Używaj świeżo zmielonej kawy – najlepiej miel ziarna tuż przed parzeniem.
- Dostosuj mielenie: jeśli kawa jest zbyt gorzka, zmiel grubiej; jeśli zbyt kwaśna, zmiel drobniej.
- Używaj miękkiej, przefiltrowanej wody!
- Trzymaj się 92–94°C – zbyt wysoka temperatura może wydobyć gorycz.
- Nie wydłużaj czasu ekstrakcji – może to powodować nadmierną gorycz.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!