CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

DAK Kolumbia Guayaba filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 119,90 zł

Cena regularna:

119.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 59 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: DAK

Kawa Speciality z nutami guawy

Kawa Speciality z nutami kokosa

Kawa Speciality z nutami wanilii


data palenia
2024.11.06
palarnia
pochodzenie
region
Huila  
uprawy
2000 m n.p.m.
producent
Angie Hernandez
farma
-
odmiana Caturra
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
guawa
kokos
gwiezdny owoc
wanilia
ocena
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Guayaba 250g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK

Kolejna wyjątkowa kawa od Angie Hernandez - eksperymentalna myta caturra, która ma idealną równowagę pomiędzy owocami tropikalnymi i kremowością kokosa.

W przypadku tej kawy pierwszym krokiem jest oczywiście zbiór dojrzałych wiśni, co zapewni optymalny smak i aromat. Kontynuacją procesu jest czyszczenie i dezynfekcja wiśni uzdatnioną wodą, która pomaga wyeliminować zanieczyszczenia i niepożądane mikroorganizmy. Trzecim krokiem jest sortowanie wiśni według gęstości przy użyciu wody (cięższe ziarna mają tendencję do opadania, więc "pływaki" zostaną usunięte). Następnie wiśnie poddawane są szokowi termicznemu, moczone w wodzie o temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 20 sekund, a następnie szybko schładzane zimną wodą przez 3 do 5 minut. Proces ten rozkłada cukier i pasteryzuje ziarna, co wpływa na ostateczny smak kawy. Następnie kawa jest rozdrabniana, a do zbiornika fermentacyjnego dodawane są cukry uzyskane w wyniku tłoczenia skórki wiśni, aby poprawić profil smakowy i zapewnić słodkość. Następnie kawa jest poddawana fermentacji przez 120 godzin, aby upewnić się, że cukry zostały prawidłowo rozłożone, co zapewnia kawie smak i kwasowość. Dodaje się także dodatki, podobne do zakwasu w chlebie. Kawa jest następnie suszona na słońcu przez 15 dni.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/11
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 250g
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
DAK Kolumbia Guayaba filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium