DAK Kolumbia Guayaba filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.11.06
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Huila
|
uprawy |
2000 m n.p.m.
|
producent |
Angie Hernandez
|
farma |
-
|
odmiana | Caturra |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
guawa kokos gwiezdny owoc wanilia |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Guayaba 250g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK
Kolejna wyjątkowa kawa od Angie Hernandez - eksperymentalna myta caturra, która ma idealną równowagę pomiędzy owocami tropikalnymi i kremowością kokosa.
W przypadku tej kawy pierwszym krokiem jest oczywiście zbiór dojrzałych wiśni, co zapewni optymalny smak i aromat. Kontynuacją procesu jest czyszczenie i dezynfekcja wiśni uzdatnioną wodą, która pomaga wyeliminować zanieczyszczenia i niepożądane mikroorganizmy. Trzecim krokiem jest sortowanie wiśni według gęstości przy użyciu wody (cięższe ziarna mają tendencję do opadania, więc "pływaki" zostaną usunięte). Następnie wiśnie poddawane są szokowi termicznemu, moczone w wodzie o temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 20 sekund, a następnie szybko schładzane zimną wodą przez 3 do 5 minut. Proces ten rozkłada cukier i pasteryzuje ziarna, co wpływa na ostateczny smak kawy. Następnie kawa jest rozdrabniana, a do zbiornika fermentacyjnego dodawane są cukry uzyskane w wyniku tłoczenia skórki wiśni, aby poprawić profil smakowy i zapewnić słodkość. Następnie kawa jest poddawana fermentacji przez 120 godzin, aby upewnić się, że cukry zostały prawidłowo rozłożone, co zapewnia kawie smak i kwasowość. Dodaje się także dodatki, podobne do zakwasu w chlebie. Kawa jest następnie suszona na słońcu przez 15 dni.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.