DAK Kolumbia Grenadine filtr 125 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.03.17 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Bruselas
|
uprawy
1950 m n.p.m.
|
producent
Nestor Lasso
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Papayo
|
proces
natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
granat cytrusy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Grenadine 125 g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK
Grenadine Papayo od Nestora Lasso powraca do oferty DAK (i CoffeeLove)! To niezwykła, delikatnie alkoholowa w charakterze, a przy tym słodka filiżanka z nutami słodkich wiśni, cytrusów i granatu.
Ta kawa była fermentowana w zamkniętych zbiornikach przez 48 godzin. Przeszła fermentację zanurzeniową z mieszanką wody i moszczu kawy (moszcz pochodzi z poprzedniej kawy, która była starannie monitorowana pod kątem kontroli mikrobakterii w niej zawartych) i została zamknięta na 38 godzin. Następnie kawa była suszona przez 12 godzin, aż do osiągnięcia 20% zawartości wilgoci, a póżniej przechowywana w workach GrainPro przez 2 dni w celu ustabilizowania kawy. Następnie kawa jest suszona na łożach suszących przez 15 dni, aż do osiągnięcia 10% zawartości wilgoci.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

34,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł

119,90 zł
Cena regularna:
134,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!