CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

DAK Kolumbia Coco Bongo filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 89,90 zł

Cena regularna:

89.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 44 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: DAK

kawa speciality z nutami kokosa

Kawa Speciality z nutami wanilii

Kawa Speciality z nutami ananasa


data palenia
2025.01.06
palarnia
DAK
pochodzenie
Kolumbia
region
Risaralda
uprawy
1730 m n.p.m.
producent
Finca Milan
stacja obróbki
-
odmiana
Caturra
proces
coconut culturing
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
kokos
koktail waniliowy
sok ananasowy
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Coco Bongo 250g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK

To nowy zbiór i jeszcze doskonalsza wersja dobrze znanego Coco Bongo! Ten zbiór pochodzi z Finca Milan i smakuje tak samo pysznie jak poprzednie z odrobiną wyraźniejszej świeżości. Pełen świeżego kokosa, waniliowego koktajlu mlecznego i soku ananasowego.

Finca Milan wykorzystuje innowacyjną metodę fermentacji znaną jako "hodowanie", która działa podobnie do procesu produkcji bakterii jogurtu, aby zintensyfikować smaki i aromaty ziaren kawy. Metoda ta polega na wprowadzaniu kultur starterowych zawierających pożyteczne mikroorganizmy w celu zainicjowania transformacji kawy. Kultury są mieszane z lokalnie pozyskiwanymi owocami i roślinami aromatycznymi, a następnie łączone z kawą w celu fermentacji. W przypadku tej kawy świeżo zebrane ziarna kawy zostały zmieszane z kulturą starterową i kokosem. Tę mieszankę umieszczono w hermetycznych pojemnikach na 144 godziny, umożliwiając fermentację beztlenową. Lokalne mikroorganizmy i bakterie odegrały kluczową rolę w całym procesie fermentacji. Finca Milan uważnie śledziła ważne czynniki, takie jak pH, temperatura i zawartość cukru w trakcie procesu. Po zakończeniu fermentacji ziarna zostały umyte i wysuszone — spędzając 25 dni na słońcu i dodatkowe pięć dni przy użyciu mechanicznych metod suszenia.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 250g
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
DAK Kolumbia Coco Bongo filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium