DAK Kolumbia Coco Bongo filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.06 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Risaralda
|
uprawy
1730 m n.p.m.
|
producent
Finca Milan
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Caturra
|
proces
coconut culturing |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
koktail waniliowy sok ananasowy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Coco Bongo 250g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK
To nowy zbiór i jeszcze doskonalsza wersja dobrze znanego Coco Bongo! Ten zbiór pochodzi z Finca Milan i smakuje tak samo pysznie jak poprzednie z odrobiną wyraźniejszej świeżości. Pełen świeżego kokosa, waniliowego koktajlu mlecznego i soku ananasowego.
Finca Milan wykorzystuje innowacyjną metodę fermentacji znaną jako "hodowanie", która działa podobnie do procesu produkcji bakterii jogurtu, aby zintensyfikować smaki i aromaty ziaren kawy. Metoda ta polega na wprowadzaniu kultur starterowych zawierających pożyteczne mikroorganizmy w celu zainicjowania transformacji kawy. Kultury są mieszane z lokalnie pozyskiwanymi owocami i roślinami aromatycznymi, a następnie łączone z kawą w celu fermentacji. W przypadku tej kawy świeżo zebrane ziarna kawy zostały zmieszane z kulturą starterową i kokosem. Tę mieszankę umieszczono w hermetycznych pojemnikach na 144 godziny, umożliwiając fermentację beztlenową. Lokalne mikroorganizmy i bakterie odegrały kluczową rolę w całym procesie fermentacji. Finca Milan uważnie śledziła ważne czynniki, takie jak pH, temperatura i zawartość cukru w trakcie procesu. Po zakończeniu fermentacji ziarna zostały umyte i wysuszone — spędzając 25 dni na słońcu i dodatkowe pięć dni przy użyciu mechanicznych metod suszenia.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.