CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

DAK Kolumbia Coco Bongo 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 89,90 zł

Cena regularna:

89.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 44 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: DAK

kawa speciality z nutami kokosa

Kawa Speciality z nutami wanilii

Kawa Speciality z nutami ananasa


data palenia
2024.12.02
palarnia
DAK
pochodzenie
Kolumbia
region
Risaralda
uprawy
1730 m n.p.m.
producent
Finca Milan
stacja obróbki
-
odmiana
Caturra
proces
coconut culturing
typ palenia
espresso
ekspres / kawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
kokos
koktail waniliowy
sok ananasowy
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Coco Bongo 250g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK

To nowy zbiór i jeszcze doskonalsza wersja dobrze znanego Coco Bongo! Ten zbiór pochodzi z Finca Milan i smakuje tak samo pysznie jak poprzednie z odrobiną wyraźniejszej świeżości. Pełen świeżego kokosa, waniliowego koktajlu mlecznego i soku ananasowego.

Finca Milan wykorzystuje innowacyjną metodę fermentacji znaną jako "hodowanie", która działa podobnie do procesu produkcji bakterii jogurtu, aby zintensyfikować smaki i aromaty ziaren kawy. Metoda ta polega na wprowadzaniu kultur starterowych zawierających pożyteczne mikroorganizmy w celu zainicjowania transformacji kawy. Kultury są mieszane z lokalnie pozyskiwanymi owocami i roślinami aromatycznymi, a następnie łączone z kawą w celu fermentacji. W przypadku tej kawy świeżo zebrane ziarna kawy zostały zmieszane z kulturą starterową i kokosem. Tę mieszankę umieszczono w hermetycznych pojemnikach na 144 godziny, umożliwiając fermentację beztlenową. Lokalne mikroorganizmy i bakterie odegrały kluczową rolę w całym procesie fermentacji. Finca Milan uważnie śledziła ważne czynniki, takie jak pH, temperatura i zawartość cukru w trakcie procesu. Po zakończeniu fermentacji ziarna zostały umyte i wysuszone — spędzając 25 dni na słońcu i dodatkowe pięć dni przy użyciu mechanicznych metod suszenia.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy owocowa słodycz
Waga 250g
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
DAK Kolumbia Coco Bongo 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium