DAK Kolumbia Coco Bongo 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.12.02 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Risaralda
|
uprawy
1730 m n.p.m.
|
producent
Finca Milan
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Caturra
|
proces
coconut culturing |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
koktail waniliowy sok ananasowy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Coco Bongo 250g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK
To nowy zbiór i jeszcze doskonalsza wersja dobrze znanego Coco Bongo! Ten zbiór pochodzi z Finca Milan i smakuje tak samo pysznie jak poprzednie z odrobiną wyraźniejszej świeżości. Pełen świeżego kokosa, waniliowego koktajlu mlecznego i soku ananasowego.
Finca Milan wykorzystuje innowacyjną metodę fermentacji znaną jako "hodowanie", która działa podobnie do procesu produkcji bakterii jogurtu, aby zintensyfikować smaki i aromaty ziaren kawy. Metoda ta polega na wprowadzaniu kultur starterowych zawierających pożyteczne mikroorganizmy w celu zainicjowania transformacji kawy. Kultury są mieszane z lokalnie pozyskiwanymi owocami i roślinami aromatycznymi, a następnie łączone z kawą w celu fermentacji. W przypadku tej kawy świeżo zebrane ziarna kawy zostały zmieszane z kulturą starterową i kokosem. Tę mieszankę umieszczono w hermetycznych pojemnikach na 144 godziny, umożliwiając fermentację beztlenową. Lokalne mikroorganizmy i bakterie odegrały kluczową rolę w całym procesie fermentacji. Finca Milan uważnie śledziła ważne czynniki, takie jak pH, temperatura i zawartość cukru w trakcie procesu. Po zakończeniu fermentacji ziarna zostały umyte i wysuszone — spędzając 25 dni na słońcu i dodatkowe pięć dni przy użyciu mechanicznych metod suszenia.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.