DAK Kolumbia Cinnamon Roll filtr 200g kawa ziarnista speciality
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.11.20 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Quindio
|
uprawy
1800 m n.p.m.
|
producent
Edwin Noreñy
|
stacja obróbki
|
odmiana
Caturra, Pink Bourbon
|
proces
carbonic maceration / fake fermentation |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
piernik goździk anyż |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Cinnamon Roll 200 g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK
Idealna świąteczna kawa na ten przytulny sezon! Kolejna współfermentowana kawa od Edwina Noreñy o smaku cynamonu, piernika, anyżu i goździków.
Edwin skrupulatnie selekcjonuje wiśnie o minimalnej liczbie Brixa 23 i umieszcza je w plastikowych workach o wadze 30 kg na 24 godziny. Po wstępnej fermentacji, następuje 72-godzinna maceracja węglowa z mosto (sokiem otrzymywanym z wyciskania wiśni kawy) w dużym zbiorniku. Powstała ciecz, zebrana przez zawór, staje się podstawą jego procesu współ-fermentacji. Po oczyszczeniu wiśnie wraz z płynnym i organicznym proszkiem cynamonowym przenosi się do mniejszych zbiorników i odstawia na 72 godziny. Kawa jest następnie suszona na słońcu na afrykańskich łóżkach przez 25 dni, aż osiągnie poziom wilgotności 10,5%. Po ustabilizowaniu się wilgotności w magazynie przez osiem dni jest przechowywany w workach pro zbożowych.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.