DAK Kolumbia Big Apple filtr 200 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.05.09 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Quindio
|
uprawy
1750 m n.p.m.
|
producent
Edwin Noreña
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Pink Bourbon
|
proces
honey, co-fermented green apple |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
zielone winogrona cola wiśniowa |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Big Apple 200 g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK
Ta super soczysta i musująca kawa od Edwina Noreñy to absolutna rozkosz! To współfermentowana kawa z zielonym jabłkiem podczas fermentacji, dzięki czemu ten różowy bourbon smakuje jak intensywne zielone jabłko, zielone winogrona i wiśniowa cola. Fani współfermentowanych kaw będą zachwyceni!
Wiśnie moczy się w wodzie przez 2 godziny. Początkowa maceracja węglowa trwająca 72 godziny jest przeprowadzana w celu zebrania mossto. Sok mossto to zaczyn uprawowy z zaszczepionymi drożdżami, roztworem glukozy i aminokwasów. Sok ten jest dodawany do kawy po zmiksowaniu, pozostawiając 60% śluzu z mieszanką odwodnionych zielonych jabłek w drugiej fermentacji zanurzonej w 30% przez 72 godziny.
Kawa jest suszona na słońcu na afrykańskich łóżkach przez 15 dni przy wilgotności około 10,5%. Pergamin jest stabilizowany przez 8 dni z suchym miąższem, a następnie kawa jest ostatecznie przechowywana w workach Grain Pro.
Po ostatecznej stabilizacji trwającej od 8 do 10 dni, kawy są cuppingowane i przygotowane do wysyłki.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

34,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł

119,90 zł
Cena regularna:
134,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!