DAK Kolumbia Banana Split filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.06 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Risaralda
|
uprawy
1600 m n.p.m.
|
producent
-
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Castillo
|
proces
toffee culturing |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
toffi ananas |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Banana Split 250 g z Kolumbii z holenderskiej palarni DAK
Ta kawa jest dla tych, którzy kochają koktajle bananowe! Finca Milan z Kolumbii wyprodukowała tę kawę poprzez zaawansowaną fermentację, aby nadać temu castillo profil smakowy banana, toffi, karmelu i ananasa. Ta kawa jest również czystą rozkoszą podawana z mlekiem!
Aby stworzyć tę partię, zastosowano technikę mieszanej fermentacji. Polega ona na dodaniu wcześniej przygotowanego zakwasu do kawy i ich późniejszej wspólnej fermentacji. Po umyciu i odmiazdowaniu kawa przechodzi fermentację, a gdy wskaźniki pH zostaną osiągnięte, dodaje się starter. Jest on wytwarzany przy użyciu drożdży, bakterii, a także mikrobów zawartych w owocach (ananas i banan). Trwa 170 godzin, po czym owoce kawy są suszone na słońcu. Jest czyszczona za pomocą maszyny do łuskania i pakowana do worków GrainPro.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.