DAK Kenya Kir Royale filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
DAK Kenya Kir Royale filtr 250g
data palenia |
2023.11.13
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kiambu
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
producent |
Thiririka Farmers Cooperative Society
|
odmiana | SL-28 SL-34 Batian Ruiru 11 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
-
|
Soczyste i musujące kenijskie Karogoto AA z nutami rabarbaru, czarnej porzeczki, lemoniady wiśniowej i pomarańczy.
Spółdzielnia Rolnicza Thiririka (FCS) ma trzy fabryki: Githembe, Kiganjo i Ndundu. W Githembe kawa jest jedynie rozcierana i myta, a następnie transportowana do Kiganjo w celu suszenia. Githembe to około 1500 aktywnych rolników uprawiających odmiany SL 28, SL 34 i Batian. Gleba jest tam gliniasta. Zbiór odbywa się od października do grudnia, a wysyłka od marca do kwietnia. Roczna produkcja wynosi 4100 worków (60-kilogramowych). Techniki przetwarzania są spójne we wszystkich trzech fabrykach. Wiśnie przed rozdrobnieniem są sortowane. Po rozdrobnieniu i fermentacji przez 12-14 godzin pergamin dzieli się na lekkie P1, P2, P3, P i strąki. P1 pozostaje w zbiorniku do namaczania i jest zabrany do suszenia. Suszenie trwa od 7 do 14 dni.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/11 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | DAK Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.