DAK Kenia Cassis filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.09.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
producent |
-
|
farma |
-
|
odmiana | Sl28, Sl34, Batian, Ruiru 11 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czarna porzeczka śliwka bergamota |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Cassis 250g z Kenia z holenderskiej palarni DAK
Soczysta i słodka kawa AA Kenyan od Ngariama Farmers Cooperative Society z nutami smakowymi czarnej porzeczki, śliwki i bergamotki.
Rolnicy sortują swoje wiśnie według dojrzałości przed ich przekazaniem do produkcji. Następnie są one umieszczane bezpośrednio w zbiorniku, który jest podłączony do maszyny, która usuwa skórkę i miąższ (zwykle jest to maszyna Agaarde Disc). Maszyna jest zaprojektowana do przeprowadzania klasyfikacji wysokiej i niskiej jakości (1., 2. i 3.). Klasa 1 i 2 są fermentowane oddzielnie, podczas gdy klasa 3 jest uważana za niższą jakość.
Kawa jest fermentowana przez 16-24 godziny w zamkniętym cieniu. Po fermentacji kawa jest myta i ponownie sortowana w kanałach, tak aby wiśnie niższej jakości (o niższej gęstości) unosiły się na powierzchni. Są one usuwane, pozostawiając gęstsze, wyższej jakości ziarna do oddzielenia jako partie wyższej jakości. Następnie wiśnie są moczone w czystej wodzie przez około 24 godziny. Po namoczeniu kawa jest rozkładana na podniesionych grządkach i suszona przez 7 do 15 dni.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.