DAK Kenia Barbara filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.11.06
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Embu
|
uprawy |
1600 m n.p.m.
|
producent |
-
|
farma |
-
|
odmiana | Sl28, Sl34, Batian |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
agrest rabarbar daktyle |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Barbara 250g z Kenii z holenderskiej palarni DAK
Wiśnie dla tej partii są zbierane na wysokościach od 1400 do 1600 metrów nad poziomem morza i uprawiane są na głęboko czerwonych glebach wulkanicznych. Większość, około 85%, to odmiany SL 28 i SL 34, a pozostałe to Ruiru 11 i kilka roślin Batian. Obszar ten otrzymuje roczne opady deszczu wynoszące od 1200 do 1400 mm, występujące w dwóch porach roku: krótkich i długich deszczów. Późny zbiór zależy od krótkich deszczów między październikiem a grudniem, podczas gdy główny zbiór otrzymuje odpowiednie opady deszczu między marcem a czerwcem każdego roku. Temperatura waha się od 19 do 28 stopni Celsjusza. Wiśnie po reęcznym, selektywnym zbiorze, dostarczane są do mokrego młyna tego samego dnia, w którym są zbierane. W młynie odbywa się sortowanie wiśni przed ich rozdrabnianiem, gdzie dojrzałe wiśnie są oddzielane od niedojrzałych, przejrzałych i obcych substancji. Do przetwarzania używana jest czysta woda rzeczna, która jest ponownie wprowadzana do obiegu przed odprowadzeniem do dołów przesiąkowych. Następnie kawa jest suszona na słońcu, zanim trafi do suchego młyna w celu wtórnego przetworzenia. Kawa jest sprzedawana albo za pośrednictwem Nairobi Central Auction, albo bezpośrednio zagranicznym nabywcom.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.