CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

DAK Kenia Barbara filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 69,90 zł

Cena regularna:

69.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: DAK

kawa speciality z nutami agrestu

Kawa Speciality z nutami rabarbaru

Kawa Speciality z nutami daktyli


data palenia
2024.11.06
palarnia
pochodzenie
region
Embu  
uprawy
1600 m n.p.m.
producent
-
farma
-
odmiana Sl28, Sl34, Batian
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
agrest
rabarbar
daktyle
ocena
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Barbara 250g z Kenii z holenderskiej palarni DAK

Wiśnie dla tej partii są zbierane na wysokościach od 1400 do 1600 metrów nad poziomem morza i uprawiane są na głęboko czerwonych glebach wulkanicznych. Większość, około 85%, to odmiany SL 28 i SL 34, a pozostałe to Ruiru 11 i kilka roślin Batian. Obszar ten otrzymuje roczne opady deszczu wynoszące od 1200 do 1400 mm, występujące w dwóch porach roku: krótkich i długich deszczów. Późny zbiór zależy od krótkich deszczów między październikiem a grudniem, podczas gdy główny zbiór otrzymuje odpowiednie opady deszczu między marcem a czerwcem każdego roku. Temperatura waha się od 19 do 28 stopni Celsjusza. Wiśnie po reęcznym, selektywnym zbiorze, dostarczane są do mokrego młyna tego samego dnia, w którym są zbierane. W młynie odbywa się sortowanie wiśni przed ich rozdrabnianiem, gdzie dojrzałe wiśnie są oddzielane od niedojrzałych, przejrzałych i obcych substancji. Do przetwarzania używana jest czysta woda rzeczna, która jest ponownie wprowadzana do obiegu przed odprowadzeniem do dołów przesiąkowych. Następnie kawa jest suszona na słońcu, zanim trafi do suchego młyna w celu wtórnego przetworzenia. Kawa jest sprzedawana albo za pośrednictwem Nairobi Central Auction, albo bezpośrednio zagranicznym nabywcom.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa kwasowość
Waga 250g
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Kenia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
DAK Kenia Barbara filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium