CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

DAK Etiopia Fruit Blues 1kg kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 199,90 zł 199.90
ilość szt.
Zyskujesz 99 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: DAK

kawa speciality z nutami kandyzowanej pomarańczy

Kawa Speciality z nutami brzoskwini

kawa speciality z nutami cukierek karmelek



data palenia
2024.04.19
palarnia
pochodzenie
region
Guji
farma
Dimtu Washing Station
wysokość upraw
2150 m n.p.m.
odmiana
Heirloom
obróbka
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
kandyzowana pomarańcza
pieczona brzoskwinia
cukierek karmelek
ocena

-

Kawa ziarnista speciality Fruit Blues z Etiopii 1kg wypalona w holenderskiej palarni DAK

Okrągła i owocowa kawa z Dimtu Washing Station – idealne espresso. Spodziewaj się kandyzowanej pomarańczy, pieczonej brzoskwini i toffi jako soczystego espresso.

Metoda przemywania polega na dokładnym zbieraniu ziaren kawy od rolników w godzinach od 15:00 do 20:00, a następnie dokładnej kontroli jakości. Następnie ziarna są rozcierane przy użyciu ekologicznej maszyny do rozcierania Penagos, która zużywa minimalną ilość wody i eliminuje potrzebę moczenia dzięki działaniu środka usuwającego śluz. Maszyna skutecznie oddziela męty od czystych ziaren, które następnie moczy się przez noc w celu usunięcia resztek śluzu, a następnie umieszcza na podwyższonych grządkach. Aby uniknąć bezpośredniego światła słonecznego, grządki przykrywa się w godzinach od 12:00 do 15:00 i miesza się cztery razy dziennie w celu zrównoważonego wysuszenia. Ziarna trafiają do magazynu po osiągnięciu poziomu wilgoci wynoszącego około 11,5%.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 1 kg
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
DAK Etiopia Fruit Blues 1kg kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium