DAK Etiopia Blueberry Boom filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.02.17 |
palarnia
DAK |
pochodzenie
Etiopia |
region
Guji
|
uprawy
2000 m n.p.m.
|
producent
Esayas Beriso
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Heirloom
|
proces
natural anaerobic |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
krem sodowy (lemoniada) fioletowe owoce |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista specialty do metod przelewowych Blueberry Boom 250 g z Etiopii z holenderskiej palarni DAK
Eksplozja smaków - dokładnie taka jest ta kawa! Funky-anaerobic z Etiopii, który smakuje jak mrożony jogurt jagodowy i kremowa soda (lemoniada).
Esayas Beriso selektywnie zbiera dojrzałe wiśnie wraz ze swoim zespołem na farmie. Do fermentacji beztlenowej zebrane zostały tylko w pełni dojrzałe wiśnie. Następnie owoce są ciasno pakowane w duży, szczelny plastikowy pojemnik i pozostawiane do fermentacji (bez tlenu) na 18 do 24 godzin. Podczas tego procesu mikroby zużywają cały tlen w pojemniku, co oznacza, że mikroby, które zwykle oddychają tlenem, mają większe trudności z przetrwaniem, a te, które rozwijają się na dwutlenku węgla (typowy produkt uboczny mikrobów oddychających tlenem) są w stanie zdominować fermentację. Po fermentacji wiśnie są ostrożnie wyjmowane z plastikowego pojemnika i układane do wyschnięcia w bezpośrednim świetle słonecznym na podniesionych łożach przez około 2 do 3 tygodni. Pracownicy często obracają kawę, aby zapewnić równomierne suszenie.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!