CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

DAK Etiopia Abricotine filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 74,90 zł

Cena regularna:

74.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 37 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: DAK

kawa speciality z nutami moreli

Kawa Speciality z nutami lawendy

Kawa Speciality z nutami brzoskwini


data palenia
2024.12.02
palarnia
DAK
pochodzenie
Etiopia
region
Gedeo
uprawy
1980 m n.p.m.
producent
drobni rolnicy
stacja obróbki
Banko Gotiti
odmiana
Heirloom
proces
washed
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
pieczona morela
lawenda
brzoskwinia
biała herbata
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Abricotine 250 g z Etiopii wypalona w holenderskiej palarni DAK

Nowa Etiopia washed z Gotiti Washing Station. Ma wszystko, co kochamy w mytych kawach z Etiopii - jest soczysta i wyrazista, z nutami smakowymi pieczonej moreli, lawendy, brzoskwini i białej herbaty.

Kawa z Gedeo została przetworzona w Gotiti Washing Station. Do powstania tej partii przyczynili się różni drobni rolnicy, których gospodarstwa znajdują się na dużych wysokościach: 1950 - 2300 metrów nad poziomem morza. Banko Gotiti znajduje się na wysokości 1980 m n.p.m., w pobliżu miasta Gedeb w Gedeo, w sąsiedztwie Guji na południu. Stacja, słynąca z wyraźnych, intensywnych, kwiatowych i pestkowych smaków, pozyskuje wiśnie od około 780 lokalnych rolników. Każda farma ma (średnio) 2 hektary powierzchni.
Wiśnie są zbierane ręcznie, a następnie sortowane również ręcznie. Odmiany uprawiane przez drobnych rolników to głównie Welisho i Kurume. Są one umieszczane bezpośrednio w zasobniku, który jest podłączony do maszyny depulpującej (tradycyjnej Agaarde Disc Pulper). Kawa spływa z zasobnika, po czym maszyna usuwa skórkę i miąższ. Maszyna jest zaprojektowana do przeprowadzania klasyfikacji wysokiej i niskiej jakości (1. i 2.) na podstawie gęstości. Następnie kawa jest fermentowana pod wodą przez około 48 godzin. Ziarna są ponownie sortowane w kanałach, tak aby wiśnie niższej jakości (o niższej gęstości) unosiły się na powierzchni. Są one usuwane, pozostawiając gęstsze, wyższej jakości ziarna, które są oddzielane jako partie o większej wartości i wyższej jakości. Pergamin jest moczony w czystej wodzie przez około 2 godziny, a następnie suszony na podniesionych łóżkach przez 8-20 dni. Kawa jest układana warstwami o grubości 2-8 cm, w zależności od klimatu, rodzaju stołów i etapu suszenia.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy kwiatowo-owocowy
Waga 250g
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
DAK Etiopia Abricotine filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium