DAK Etiopia Abricotine filtr 250g kawa ziarnista
data palenia |
2024.09.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Gedeo
|
uprawy |
1980 m n.p.m.
|
producent |
drobni rolnicy
|
farma |
Banko Gotiti
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
pieczona morela lawenda brzoskwinia biała herbata |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Abricotine 250g z Etiopii wypalona w holenderskiej palarni DAK
Nowa Etiopia washed z Gotiti Washing Station. Ma wszystko, co kochamy w mytych kawach z Etiopii - jest soczysta i wyrazista, z nutami smakowymi pieczonej moreli, lawendy, brzoskwini i białej herbaty.
Kawa z Gedeo została przetworzona w Gotiti Washing Station. Do powstania tej partii przyczynili się różni drobni rolnicy, których gospodarstwa znajdują się na dużych wysokościach: 1950 - 2300 metrów nad poziomem morza. Banko Gotiti znajduje się na wysokości 1980 m n.p.m., w pobliżu miasta Gedeb w Gedeo, w sąsiedztwie Guji na południu. Stacja, słynąca z wyraźnych, intensywnych, kwiatowych i pestkowych smaków, pozyskuje wiśnie od około 780 lokalnych rolników. Każda farma ma (średnio) 2 hektary powierzchni.
Wiśnie są zbierane ręcznie, a następnie sortowane również ręcznie. Odmiany uprawiane przez drobnych rolników to głównie Welisho i Kurume. Są one umieszczane bezpośrednio w zasobniku, który jest podłączony do maszyny depulpującej (tradycyjnej Agaarde Disc Pulper). Kawa spływa z zasobnika, po czym maszyna usuwa skórkę i miąższ. Maszyna jest zaprojektowana do przeprowadzania klasyfikacji wysokiej i niskiej jakości (1. i 2.) na podstawie gęstości. Następnie kawa jest fermentowana pod wodą przez około 48 godzin. Ziarna są ponownie sortowane w kanałach, tak aby wiśnie niższej jakości (o niższej gęstości) unosiły się na powierzchni. Są one usuwane, pozostawiając gęstsze, wyższej jakości ziarna, które są oddzielane jako partie o większej wartości i wyższej jakości. Pergamin jest moczony w czystej wodzie przez około 2 godziny, a następnie suszony na podniesionych łóżkach przez 8-20 dni. Kawa jest układana warstwami o grubości 2-8 cm, w zależności od klimatu, rodzaju stołów i etapu suszenia.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł