DAK Ethiopia Lemon Squeeze washed filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
DAK Ethiopia Lemon Squeeze filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.07.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Sidama
|
farma / stacja obróbki |
Hamasho
|
producent |
Daye Bensa
|
odmiana |
Heirloom
|
uprawy |
2360 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
cytrynowa ice tea
aromat stokrotki brzoskwinia wanilia |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Wiśnie tej partii są przetwarzane na Stacji Myjącej Hamasho. Hamasho wraz z Keramo to jedne z najwyżej położonych upraw z Etiopii, na wysokości do 2360 m n.p.m. Ziarna są bardzo gęste, z dużą koncentracją ziaren o mniejszych rozmiarach (większość ziaren o wielkości 13-14), co odzwierciedla powolne dojrzewanie na większych wysokościach.
Ta myta partia Hamasho jest poddawana fermentacji na sucho przez 36 do 72 godzin, a następnie suszona na afrykańskich łóżkach z czystą plastikową siatką i prześcieradłem przez około 9 do 12 dni do około 10% wilgoci. Podczas dużego nasłonecznienia łóżka są przykryte, aby zapobiec przesuszeniu.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy DAK Ethiopia Lemon Squeeze
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | DAK Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.