DAK Ethiopia Jazz Fruits natural espresso 250g kawa ziarnista speciality





Opis
DAK Ethiopia Jazz Fruits espresso 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.08.03
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Sidama, Bensa
|
farma |
Daye Bensa Farm
|
uprawy |
1994 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
truskawka
pomarańcza biała czekolada śmietanka |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Soczysta i owocowa kawa pochodząca z tzw. Community Lot, przygotowana we współpracy z Daye Bensa. Niesamowita jakość w filiżance za bardzo rozsądną cenę. Spodziewaj się soczystego i owocowego espresso.
Zrównoważona i świeża kawa jest przetwarzana na stacji Bonko w słynnej dzielnicy Sidamo, gdzie jest poddawana wszelkiej niezbędnej pielęgnacji. Lokalni rolnicy z okolicy uprawiają kawę na powierzchni od jednego do dwóch hektarów. Otoczenie stacji przetwórczej nadaje się do uprawy wyselekcjonowanej kawy, o czym świadczy jakość gleby i idealna wysokość nad poziomem morza. Stacja jest dobrze wyposażona, i może przetworzyć do 165 000 kg zielonej kawy przy użyciu jednej maszyny do rozdrabniania Agard, zbiorników fermentacyjnych i wystarczającej ilości łóż suszących.
Sam właściciel stacji Bonko traktuje rolników jako równorzędnych partnerów. Ocenia wszystkich rolników konsekwentnie i sprawiedliwie. Oprócz wsparcia uprawiających kawę w regionie, przekazuje też książki do miejscowej szkoły i przewozi chorych firmową ciężarówką do najbliższego szpitala. To tylko części tego, co robi dla miejscowej ludności.
Ziarna tej partii zostały przetworzone metodą naturalną. W tej metodzie wiśnie po zerwaniu rozprowadza się cienką warstwą na betonowych tarasach lub na afrykańskich łóżkach, gdzie są suszone. Opcjonalnie do dalszego suszenia stosuje się również suszarki mechaniczne. Kawa musi być regularnie obracana, aby zapobiec powstawaniu pleśni i niepożądanej fermentacji. Po zakończeniu suszenia, czy to na słońcu, czy w suszarce, skórka jest usuwana mechanicznie w tzw. suchym młynie.
Kawa dostępna jest również w opakowaniu 1kg.
Polecane metody zaparzenia kawy DAK Ethiopia Jazz Fruits
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/08 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | DAK Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.