CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

DAK Ethiopia Jazz Fruits natural 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 59,90 zł 59.90
ilość szt.
Zyskujesz 29 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: DAK

Kawa Speciality z nutami truskawki

Kawa Speciality z nutami pomarańczy

Kawa Speciality z nutami białej czekolady


data palenia
2024.03.04
palarnia
pochodzenie
region
Sidama, Bensa
farma
Daye Bensa Farm
uprawy
1994 m n.p.m.
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
brak danych

Soczysta i owocowa kawa pochodząca z tzw. Community Lot, przygotowana we współpracy z Daye Bensa. Niesamowita jakość w filiżance za bardzo rozsądną cenę. Spodziewaj się soczystego i owocowego espresso.

Zrównoważona i świeża kawa jest przetwarzana na stacji Bonko w słynnej dzielnicy Sidamo, gdzie jest poddawana wszelkiej niezbędnej pielęgnacji. Lokalni rolnicy z okolicy uprawiają kawę na powierzchni od jednego do dwóch hektarów. Otoczenie stacji przetwórczej nadaje się do uprawy wyselekcjonowanej kawy, o czym świadczy jakość gleby i idealna wysokość nad poziomem morza. Stacja jest dobrze wyposażona, i może przetworzyć do 165 000 kg zielonej kawy przy użyciu jednej maszyny do rozdrabniania Agard, zbiorników fermentacyjnych i wystarczającej ilości łóż suszących.
Sam właściciel stacji Bonko traktuje rolników jako równorzędnych partnerów. Ocenia wszystkich rolników konsekwentnie i sprawiedliwie. Oprócz wsparcia uprawiających kawę w regionie, przekazuje też książki do miejscowej szkoły i przewozi chorych firmową ciężarówką do najbliższego szpitala. To tylko części tego, co robi dla miejscowej ludności.

Ziarna tej partii zostały przetworzone metodą naturalną. W tej metodzie wiśnie po zerwaniu rozprowadza się cienką warstwą na betonowych tarasach lub na afrykańskich łóżkach, gdzie są suszone. Opcjonalnie do dalszego suszenia stosuje się również suszarki mechaniczne. Kawa musi być regularnie obracana, aby zapobiec powstawaniu pleśni i niepożądanej fermentacji. Po zakończeniu suszenia, czy to na słońcu, czy w suszarce, skórka jest usuwana mechanicznie w tzw. suchym młynie.

Kawa dostępna również w opakowaniu 1kg.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/03
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 250g
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
DAK Ethiopia Jazz Fruits natural 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium