DAK Colombia Purple Haze experimental washed filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
DAK Colombia Milky Cake filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Bruselas, Huila
|
farma / stacja obróbki |
Los Nogales
|
producent |
Oscar Hernandez
|
odmiana |
Typica
|
uprawy |
1870 m n.p.m.
|
proces |
experimental
washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Pierwsza kawa DAK od Oscara Hernandeza, Finca Los Nogales, i od razu strzał w 10! Jest absolutnie pyszna. Eksperymentalne myta Typica (choć smakuje jak natural!). Bardzo soczysta, z nutami ciemnych owoców. Są też żelki i krem orzechowy.
Farma Los Nogales staje się pomału centrum badań i innowacji, w którym badana jest technologia i biotechnologia wspierająca systemy produkcji kawy, przetwarzania, suszenia i transportu z upraw. Oscar Hernandez nie tylko projektuje systemy do przetwarzania kawy, ale także technologię, która pozwala rewolucjonizować świat kawy, tak jak kiedyś robił to jego ojciec. Smykałka do przedsiębiorczości doprowadziła Oscara Hernandeza do stworzenia wraz z rodziną firmy o odpowiedzialności społecznej i zaangażowaniu w środowisko, która stara się uwrażliwić świat wiejski na wdrażanie nowych technik, które wzmacniają życie plantatora kawy i gleby.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy DAK Colombia Purple Haze
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | DAK Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.