DAK Colombia Grenadine Volume II natural filtr 200g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
DAK Colombia Milky Cake filtr 200g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Huila
|
oriducent |
Nestor Lasso
|
odmiana |
Ombligon
|
uprawy |
1950 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Oryginalna „Grenadine” była przygotowana z odmiany Sidra. Nestor Lasso postanowił wstrzymać produkcję Sidry na kilka lat, aby móc korzystać wyłącznie z wiśni uprawianych na jego farmie (co wymaga czasu!) i nie kupować ich od innych producentów, aby zachować smak tej naprawdę wyjątkowej partii.
Ta edycja to odmiana botaniczna Ombligon - jest naprawdę wyjątkowa, przypomina pierwsze zbiory z Sidry. Niezwykle soczyste z nutami truskawki, maliny, wiśni i granatu. Pełna eksplozja czerwonych owoców.
Kawa ta fermentowała w szczelnych zbiornikach przez 48 godzin. Została poddana fermentacji zanurzeniowej z mieszanką wody i moszczu kawowego (te moszcze pochodzą z poprzedniej kawy, która była dokładnie monitorowana w celu kontrolowania zawartych w niej mikrobakterii) i zamknięty na 38 godzin. Następnie kawa jest suszona przez 12 godzin do osiągnięcia wilgotności 20%, a następnie przechowywana w torebkach GrainPro przez 2 dni w celu ustabilizowania kawy. Następnie kawa jest suszona na łożach suszarniczych przez 15 dni, aż do uzyskania 10% zawartości wilgoci.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy DAK Ethiopia Lemon Squeeze
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | DAK Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 200g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.