DAK Christmas Coffee Colombia Cinnamon Roll filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
DAK Christmas Coffee Colombia Cinnamon Roll filtr 250g
data palenia |
2023.11.13
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Quindio
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
producent |
Edwin Noreñy
|
odmiana | Caturra Pink Bourbon |
proces |
carbonic maceration / fake fermentation
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
-
|
Świąteczna kawa od DAKa! To caturra i pink bourbon fermentowany z cynamonem od producenta Edwina Noreñy, który zawsze zaskakuje nowymi procesami. I ten nie jest inny!
Edwin skrupulatnie selekcjonuje wiśnie o minimalnej liczbie Brixa 23 i umieszcza je w plastikowych workach o wadze 30 kg na 24 godziny. Po wstępnej fermentacji, następuje 72-godzinna maceracja węglowa z mosto (sokiem otrzymywanym z wyciskania wiśni kawy) w dużym zbiorniku. Powstała ciecz, zebrana przez zawór, staje się podstawą jego procesu współ-fermentacji. Po oczyszczeniu wiśnie wraz z płynnym i organicznym proszkiem cynamonowym przenosi się do mniejszych zbiorników i odstawia na 72 godziny. Kawa jest następnie suszona na słońcu na afrykańskich łóżkach przez 25 dni, aż osiągnie poziom wilgotności 10,5%. Po ustabilizowaniu się wilgotności w magazynie przez osiem dni jest przechowywany w workach pro zbożowych.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/11 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | DAK Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | carbonic |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.