DAK Burundi Blueberry Swirl anaerobic natural filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
DAK Colombia Milky Cake filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.12
|
palarnia | |
pochodzenie |
Burundi
|
region |
Kayanza
|
farma / stacja obróbki |
Giku Hill
|
producent |
Long Miles Project
|
odmiana |
Red Bourbon
|
uprawy |
1700 m n.p.m.
|
proces |
anaerobic natural
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
borówka
wanilia marakuja |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Ten naturalny anaerobic z owoców odmiany Red Bourbon od Long Miles Project jest super soczysty z nutami borówek, wanilii i marakui.
Ta kawa pochodzi od Giku Hill, partnera Long Miles. Długi odcinek, piętnastokilometrowej drogi gruntowej dzieli stacją mycia Long Miles Bukeye i wzgórze Giku. Aby się tu dostać, trzeba przekroczyć dwie rzeki i przekroczyć dwie granice prowincji. Chociaż przez ten region przepływa wiele małych rzek, żyjące tu społeczności mają niewielki dostęp do czystej wody pitnej i są daleko poza zasięgiem elektryczności. Najważniejszą uprawą na wzgórzu jest kawa, mocno konkurująca z kukurydzą i fasolą. Krawędzie lasu Kibira, jedynego rodzimego lasu deszczowego w Burundi, majaczą w oddali (pięćdziesiąt cztery kilometry dalej).
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:15 - 2:30 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy DAK Burundi Blueberry Swirl
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | DAK Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Burundi |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | anaerobic |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.