CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
DAK Brazylia Berry Sundae filtr 250g | CoffeeLove
  • nowość

DAK Brazylia Berry Sundae filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 64,90 zł 64.90
ilość szt.
Zyskujesz 32 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: DAK

kawa speciality z nutami owoców tropikalnych

Kawa Speciality z nutami jagód

Kawa Speciality z nutami kakao


data palenia
2024.03.27
palarnia
pochodzenie
region
Minas Gerais  
uprawy
1040 m n.p.m.
producent
Natália Brito, André Luíza Garcia
farma
Jaguara
odmiana Arara
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

owoce tropikalne
dojrzałe jagody
kakao

ocena
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Berry Sundae 250g z Brazylii z holenderskiej palarni DAK

Przetworzone naturalnie wiśnie z przedłużoną fermentacją, zostały selektywnie zebrane ręcznie i przeszły 72 godziny fermentacji. Suszenie odbywa się na tarasie oraz w boksach z ogrzanym powietrzem.
Kawa ta została wyprodukowana przez Natálię Brito i André Luíza Garcię na ich farmie Jaguara. Jaguara to nazwa farmy Natálii i André, ale także ich firmy eksportującej, która zaopatruje się w kawę od innych producentów z regionu. Są jednym z głównych dostawców DAK Coffee z Brazylii, i na przestrzeni lat zbudowali bardzo silne relacje.
Farmę Jaguara założyło początkowo trzech przyjaciół: Antonio Wander, Rubem Carlos i Rubem Murilo. Pierwsze drzewka kawowe posadzili w 2001 roku na obszarze Campo das Vertentes. Gospodarstwo zostało nazwane na cześć społeczności Quilombola w regionie.

Gospodarstwo jest obecnie własnością André Luíza Garcii, jego żony Natálii Moreiry Brito i ich syna Benicio Garcii. André jest producentem trzeciej generacji. Jest agronomem i badaczem w Fundacji Procafé, specjalizującym się w przycinaniu i produkcji kawy.
Natália jest producentem, cupperem i handlowcem w drugim pokoleniu.
Wspólnie pracują nad dalszym rozwojem swojego gospodarstwa, wspierając się i uzupełniając w różnych obszarach produkcji. Tworzą szeroką gamę profili, różnicując procedury fermentacji i suszenia.

Farma Jaguara położona jest obok São João del Rei, bardzo historycznego miasta kolonizacji Brazylii. Miasto jest tradycyjnie znane z możliwości wydobycia złota, a nie z produkcji kawy. Jednak ze względu na wysokie góry (jak na brazylijskie standardy) okoliczne drzewa kawowe bardzo dobrze przystosowały się do miejscowego klimatu i położenia.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/03
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent DAK Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
DAK Brazylia Berry Sundae filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium