DAK Bolivia Fig Twist natural filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
DAK Bolivia Fig Twist filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.07.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Samaipata
|
farma |
Agricafé
|
producent |
Rodriguez Family
|
odmiana |
Java
|
uprawy |
1850 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
figa
lukier waniliowy ciemne winogrona |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Naturalnie przetworzona Jawa z Boliwii, która jest absolutnie zachwycająca!
Bardzo kremowa kawa z nutami fig, lukru waniliowego i fioletowych winogron.
Ta kawa została pozyskana z Agricafé - boliwijskiej firmy rodzinnej, która produkuje kawę z własnych gospodarstw i zaopatruje się w wysokiej jakości mikropartie od małych producentów w regionach Los Yungas i Santa Cruz. Jako pionierzy południowoamerykańskiego rynku kawy speciality, Agricafe weszła do branży kawowej w 1986 roku, kiedy Pedro Rodriguez postanowił realizować swoją pasję do rolnictwa.
Ponad 34 lata później widział i przeżył wzloty i upadki boliwijskiej kawy, a teraz pracuje razem ze swoją córką Danielą i synem Pedro Pablo. Trio prowadzi firmę z ideą przywracania i ulepszania boliwijskiej kawy poprzez uruchamianie programów szkoleniowych dla producentów i zakładanie własnych farm we wspomnianych regionach.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | DAK Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Boliwia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.