Coffee Plant flower touch 250g kawa ziarnista
Opis
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Etiopia |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | espresso / kawiarka |
Stopień palenia | średni |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | washed |
Region | Bensa, Sidama |
Odmiana | Heirloom |
Wysokość upraw | 1920 - 2330 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil kawy |
jaśmin |
Ocena w cuppingu | 86,5 pkt SCA |
Data palenia | 2024/03/13 |
Flower touch espresso to przedstawicielka nowej linii kaw specialty z polskiej palarni Coffee Plant, wyprofilowanych z myślą o metodach ciśnieniowych. W środku znajdziesz intensywnie kwiatową kawę z delikatnie wyczuwalnymi nutami bergamotki i ananasa. Lubisz akcenty kwiatów w filiżance? Flower touch espresso jest właśnie dla Ciebie!
Flower touch espresso to ziarna lokalnych odmian botanicznych pochodzących z regionu Sidama, w Etiopii. Te z naszej paczki kultywowane były na wysokości 1920 – 2330 m n.p.m. i zostały poddane obróbce na mokro - najpierw zostały posortowane w celu pozbycia się uszkodzonych, spleśniałych i niedojrzałych wisienek. Następnie zostały przepuszczone przez depulper i trafiły do tanku fermentacyjnego wypełnionego wodą. Następnie po dokładnym usunięciu skórek i miąższu, ziarna zostały rozłożone na łożach afrykańskich i suszone kilkanaście dni do uzyskania odpowiedniej wilgotności.
Jak jest sprofilowana? Jak najlepiej ją zaparzać?
Flower touch to kawa wyprofilowana pod wszelkie metody ciśnieniowe. Polecamy jej parzenie w ekspresach kolbowych, ekspresach automatycznych oraz kawiarkach. Każda z tych metod da kawę, która urzeka niezwykłymi nutami kwiatowymi.
Z mlekiem? Bez mleka?
Pełna dowolność, ale... ze względu na charakterystykę tej kawy zalecamy ją przede wszystkim do picia jako kawę czarną – jako espresso lub americano. Ze względu na jej specyfikę po dodaniu mleka zdecydowanie straci ona swój charakter i urok.
Jaka jest kwasowość kawy?
Kawa jest słodka i bardzo kwiatowa, jednak ze względu na proces obróbki na mokro, charakteryzuje się ona również delikatną i gładką owocową kwasowością. Tym niemniej w tej kawie pierwsze skrzypce gra słodycz i nuty kwiatowe.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.