CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Coffee Plant chocolate bomb 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 41,90 zł 41.90
ilość szt.
Zyskujesz 20 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Plant

Opis

kawa z nutami mlecznej czekolady

kawa speciality z nutami czekoladowej praliny

kawa speciality z nutami wiśni


data palenia 2024.01.30
palarnia Coffee Plant
pochodzenie Brazylia
region Ilicnea, Sul de Minas
uprawy 1300
odmiana Yellow Bourbon
proces natural
typ palenia espresso
ekspres / kawiarka
palenie średnie
profil
sensoryczny
mleczna czekolada
paralina
wiśnia

Chocolate bomb espresso to przedstawicielka nowej linii kaw specialty z polskiej palarni Coffee Plant. Kawy te zostały wyprofilowane z myślą o metodach ciśnieniowych. W filiżance znajdziesz intensywnie czekoladową kawę z delikatnie wyczuwalnymi nutami słodkiego mango i czerwonej pomarańczy. Szukasz kawy intensywnie czekoladowej? Chocolate bomb espresso jest właśnie dla Ciebie!

Chocolate bomb espresso to brazylijskie ziarna odmiany botanicznej Yellow Bourbon, pochodzące z okolic Sul de Minas. Drzewka, z których pochodzą, kultywowane są przez Efraina Botrela na ponad 100-hektarowej farmie, położonej 1300 m n.p.m.. I ten konkretny lot został poddany obróbce naturalnej co oznacza, że po zbiorach i sortowaniu, całe kawowe wisienki zostały rozłożone i suszone na łożach do uzyskania odpowiedniej wilgotności. Efekt? Bardzo wysoka słodycz, wysokie body i bardzo intensywne nuty ciemnej czekolady w towarzystwie delikatnie wyczuwalnego mango i czerwonej pomarańczy.

Jak jest sprofilowana? Jak najlepiej ją zaparzać?

Chocolate bomb to kawa wyprofilowana pod wszelkie metody ciśnieniowe. Polecamy jej parzenie w ekspresach kolbowych, ekspresach automatycznych oraz kawiarkach. W każdej z tych metod kawa będzie intensywnie pachniała i smakowała ciemną czekoladą. To również kawa, która należy do grupy tych, które trudno jest “zepsuć”.

Z mlekiem? Bez mleka?

Pełna dowolność! Charakterystyka tej kawy sprawia, że Chocolate bomb świetnie smakuje zarówno jako kawa czarna, jak i baza do kaw mlecznych. Wysoka słodycz, wysokie body i intensywne nuty czekoladowe sprawiają, że kawa nie zgubi się w mleku, a będzie z nim świetnie współgrała.

Kawa bez kwasowości

Mimo delikatnie wyczuwalnych nut owocowych kawa jest zupełnie pozbawiona kwasowości. W tej kawie dominuje przede wszystkim bardzo wysoka, intensywnie czekoladowa słodycz.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/01
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Producent Coffee Plant
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Waga 250g
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Coffee Plant chocolate bomb 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium