Coffee Plant chocolate bomb 250g kawa ziarnista
Opis
data palenia | 2024.01.30 |
palarnia | Coffee Plant |
pochodzenie | Brazylia |
region | Ilicnea, Sul de Minas |
uprawy | 1300 |
odmiana | Yellow Bourbon |
proces | natural |
typ palenia | espresso ekspres / kawiarka |
palenie | średnie |
profil sensoryczny |
mleczna czekolada paralina wiśnia |
Chocolate bomb espresso to przedstawicielka nowej linii kaw specialty z polskiej palarni Coffee Plant. Kawy te zostały wyprofilowane z myślą o metodach ciśnieniowych. W filiżance znajdziesz intensywnie czekoladową kawę z delikatnie wyczuwalnymi nutami słodkiego mango i czerwonej pomarańczy. Szukasz kawy intensywnie czekoladowej? Chocolate bomb espresso jest właśnie dla Ciebie!
Chocolate bomb espresso to brazylijskie ziarna odmiany botanicznej Yellow Bourbon, pochodzące z okolic Sul de Minas. Drzewka, z których pochodzą, kultywowane są przez Efraina Botrela na ponad 100-hektarowej farmie, położonej 1300 m n.p.m.. I ten konkretny lot został poddany obróbce naturalnej co oznacza, że po zbiorach i sortowaniu, całe kawowe wisienki zostały rozłożone i suszone na łożach do uzyskania odpowiedniej wilgotności. Efekt? Bardzo wysoka słodycz, wysokie body i bardzo intensywne nuty ciemnej czekolady w towarzystwie delikatnie wyczuwalnego mango i czerwonej pomarańczy.
Jak jest sprofilowana? Jak najlepiej ją zaparzać?
Chocolate bomb to kawa wyprofilowana pod wszelkie metody ciśnieniowe. Polecamy jej parzenie w ekspresach kolbowych, ekspresach automatycznych oraz kawiarkach. W każdej z tych metod kawa będzie intensywnie pachniała i smakowała ciemną czekoladą. To również kawa, która należy do grupy tych, które trudno jest “zepsuć”.
Z mlekiem? Bez mleka?
Pełna dowolność! Charakterystyka tej kawy sprawia, że Chocolate bomb świetnie smakuje zarówno jako kawa czarna, jak i baza do kaw mlecznych. Wysoka słodycz, wysokie body i intensywne nuty czekoladowe sprawiają, że kawa nie zgubi się w mleku, a będzie z nim świetnie współgrała.
Kawa bez kwasowości
Mimo delikatnie wyczuwalnych nut owocowych kawa jest zupełnie pozbawiona kwasowości. W tej kawie dominuje przede wszystkim bardzo wysoka, intensywnie czekoladowa słodycz.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.