Coffee Plant Tutto Bene blend nr 2 1kg kawa ziarnista
Opis
data palenia |
2023.12.03
|
palarnia | |
pochodzenie | |
odmiana |
Brazylia:
Bourbon Indie: Cherry AA |
skład |
Arabika 70%
Robusta 30% |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
orzechy kakao czekolada |
ocena |
brak danych
|
Tutto Bene to ciemniej palony blend delikatnej arabiki z Brazylii z bardziej intensywną robustą z Indii w proporcji 70/30. Połączenie tych ziaren pozwala na uzyskanie gęstej cremy, intensywnego czekoladowego smaku oraz wysokiej słodyczy. Blend nr 2 to klasyczna propozycja ziaren bez kwasowości, które idealnie sprawdzą się do napojów mlecznych, jak i małej czarnej. Ciesz się codzienną kawą o wyrazistym smaku, średniej goryczy i gęstym body.
Mocna, nie kwaśna kawa do ekspresu i kawiarki
Lubisz kawę bez kwasowości? Zależy Ci na głębi smaku i dużej intensywności? Spróbuj Tutto Bene – blend nr 2. Arabika z Brazylii z regionu Cerrado została połączona w tej mieszance w proporcji 70/30 z mocną robustą Cherry AA z regionu Karmataka w Indiach. Oba ziarna zostały obrobione naturalnie, dzięki czemu w smaku dominuje wysoka słodycz, z nutami czekolady, prażonych orzechów i kakao.
Charakterystyka ziaren
Tworząc blend nr 2 roaster Coffee Plant chciał znaleźć takie połączenie ziaren, by napoje z przygotowanego espresso miały intensywny aromat, a w połączeniu z mlekiem czuć było wyraźnie również kawę. Dodatek robusty wpływa na większą zawartość kofeiny a co za tym idzie mocniejszą goryczkę i większe pobudzenie. Idealne ziarna na pierwszą kawę dnia i rozbudzenie!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.