Coffee Plant Sumatra Tolu Batak filtr 200g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Coffee Plant Sumatra Tolu Batak filtr 200g
Charakterystyka
data palenia |
2023.02.22
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Lintong Nihuta, Borbor
|
uprawy |
1500-1700 m n.p.m.
|
odmiana |
Sigarar Utang |
proces |
washed Giling Basah
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
śliwka wanilia |
ocena |
87,75 SCA
|
Opis
Po raz pierwszy w ofercie Coffee Plant wyjątkowa kawa prosto z malowniczego regionu, pełnego jezior – Lintong Nihut. Odkryj nowy origin kawowy z ich wyjątkową kawą, prosto z Sumatry. W smaku znajdziesz nuty śliwki, pomarańczy, wanilii, a także aromaty ziołowe. Kawę charakteryzuje długi posmak, wysokie body i zbalansowana kwasowość oraz słodycz. Czytaj dalej by poznać drogę tego ziarna z plantacji do Twojej filiżanki.
Debiut kawy z Sumatry od Coffee Plant i od razu taka perełka! Absolutnie zaskakująca i urzekająca kawa. Sumatra jest naturalnie pokryta lasami deszczowymi. Odmianę kawy Sigarar Utang wprowadził Indonezyjski Instytut Badań nad Kawą i Herbatą w połowie lat 90-tych. Ze względu na wilgotny klimat stosuje się wyjątkową metodę mycia i suszenia owoców kawy – giling basah. Po częściowym usunięciu miąższu, kawa leżakuje jeden dzień, po czym jest całkowicie myta i tylko częściowo suszona do sprzedaży.
Sumatra Tolu Batak to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressu, oraz innych alternatywnych metod parzenia.
W smaku znajdziesz nuty śliwki, pomarańczy, wanilii, a także aromaty ziołowe. Kawę charakteryzuje długi posmak, wysokie body i zbalansowana kwasowość oraz słodycz. Szczerze? Kawa ma bardzo czysty i transparentny smak. Gwarantujemy ogromne owocowe zaskoczenie!.
Spróbuj poniższej receptury na tę kawę w Chemexie:
- przygotuj 30g kawy
- zmiel grubo (28 klików na Comandante)
- podgrzej wodę (500 ml) w temperatury 98°C
- pierwsze zalanie - 60g
- drugie zalanie po 35 sekundach, do 120g
- trzecie zalanie po 1 min do 260g
- czwarte zalanie po 1:30 min do 500g (zalewaj powoli)
- po upływie ok 3:40 kawa będzie gotowa
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Sumatra Tolu Batak
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Coffee Plant |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Indonezja |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 200g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.