Single Origin – poznaj Salwador
Głównym obszarem upraw kawy w Salwadorze są zbocza wulkanu Santa Ana (1300-1700 m.n.p.m.), w paśmie górskim Apaneca Ilamatepec. W regionie działa projekt pod nazwą Coffee School Buenos Aires, skupiający farmy o łącznej powierzchni 337 ha, które chcą produkować kawę jeszcze wyższej jakości i angażują się w rozwój okolicznej społeczności.
Prosto z plantacji w ręce roastera
Owoce kawy po zbiorach trafiły do młyna El Borbollon, gdzie po obraniu są poddane 24h fermentacji, która jest częścią obróbki macerated natural. Podobnie jak wiele naszych poprzednich kaw z Salwadoru z palarni Coffee Plant, Finca Buenos Aires jest bardzo gładką i bogatą kawą o niskiej kwasowości. Ta kawa spodoba się zarówno miłośnikom kawy szukającym różnorodności i niuansów oraz tym, którzy szukają tradycyjnego profilu. W smaku wyczujesz dżem z czerwonych owoców, wanilię i kakao.
A teraz Ty odkryj smak Salwadoru w swojej filiżance
Ta kawa z Salwadoru aż się prosi o zaparzenie w Origami by podbić jej wysoką słodycz i aromat!
Spróbuj receptury na Salwador Buenos Aires w dripperze Origami:
- 18g kawy – średnio zmielonej (21 klików na Comandante).
- 300g wody w temperaturze 94°C.
- I zalanie 50g; II zalanie w 35 sek.: do 100g; III zalanie w 1:10 dolać do 200g, IV zalanie: w 1:35 dolać do 300g.
- Po upływie ok. 2:40 Twoja kawa jest gotowa!
Kawa Buenos Aires z młyna El Borbollon
Młyn El Borbollon w Salwadorze istnieje od 1985 r. Przetwarza i eksportuje wysokiej jakości kawę ma cały świat. W skład zespołu El Borbollon wchodzą agronomowie, którzy współpracują z lokalnymi rolnikami i doradzają im, jak zmaksymalizować jakość i produkcję w swoich gospodarstwach. Szkolą również zbieraczy, aby wybierali tylko idealnie dojrzałe owoce.
Kiedy owoce kawy docierają do młyna, są oddzielane według gospodarstwa lub określonej jakości, a następnie rozdrabniane, poddawane naturalnej fermentacji, myte, a następnie suszone na glinianych tarasach lub podwyższonych grządkach. Po osiągnięciu odpowiedniego poziomu wilgotności ziarna są przechowywane w drewnianych silosach lub workach w celu odpoczynku do momentu wyłuskania. Po obraniu ziarna są ponownie czyszczone i sortowane, zanim zostaną zapakowane i wywiezione.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.