Coffee Plant Rwanda Shangi filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Coffee Plant Rwanda Shangi filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.07.04
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Nyamasheke,
Kivu |
producent |
Shangi Mountain Coffee
|
uprawy |
1700 m n.p.m.
|
odmiana | Red Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
truskawka śliwka toffi |
ocena |
86 pkt SCA
|
Opis kawy
Rwanda Shangi to świetna propozycja na zbliżające się lato! W smaku dominuje dojrzała truskawka, śliwka i toffi. To super słodka kawa z delikatną, gładką kwasowością. Idealna do zaparzenia w dripie, chemexie, aeropressie lub ekspresie przelewowym. Czytaj dalej by poznać drogę tego ziarna z plantacji do filiżanki.
Kwasowość ●○○○○
Słodycz ●●●●●
Balans ●●●○○
Body ●●●●○
Single Origin – poznaj Rwandę
Shangi Mountain Coffee jest producentem, eksporterem i dystrybutorem rwandyjskiej kawy specialty znanej z wysokiej jakości. Współpracuje z grupą hodowców kawy, którzy dostarczają swoje wiśnie do produkcji zgodnie z obowiązującymi standardami przetwarzania kawy, stosując praktyki przyjazne dla środowiska. Kawa jest produkowana na piaszczystej glebie gliniastej, na wysokości 1700 m n p m, w tropikalnym klimacie wzdłuż brzegu jeziora Kivu i jest starannie suszona na słońcu.
Prosto z plantacji w ręce roastera
Proces suszenia trwa na stacji od dwóch do czterech tygodni, w zależności od warunków pogodowych. Po tym procesie ziarna trafiają do suchego młyna i ponownie są sortowane przed eksportem.
Ciekawostka
Rwanda jest podzielona na 5 prowincji, w tym stolicę Kigali. Są to Intara y’Amajyaruguru (Prowincja Północna, w lokalnym Kinyarwanda), Intara y’Amajyepfo (Prowincja Południowa), Intara y’Iburasirazuba (Prowincja Wschodnia) i Intara y’Iburengerazuba (Prowincja Zachodnia). W kraju jest ponad 400 000 rolników rozmieszczonych na 42 000 hektarach ziemi, a średnia wielkość gospodarstwa wynosi 0,08 hektara. Wysokość gospodarstw waha się od 1300 m do 2500 m, a gleba jest mieszanką wulkanicznej, gliniastej i kwaśnej.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6g kawy / 100g wody
temperatura wody
94°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:40 min
Metoda:
- Użyj dobrej wody (Kryształ Żywiecki, lub filtrowanej, np. w dostępnym u nas Peak Water)
-
Kenia to podstawa na wakacyjny czas. Jej wyższa kwasowość orzeźwia zarówno na ciepło jak i na zimno w ice drip lub cold brew!
Robiąc wersję na zimno pamiętaj by o ilość użytego lodu odjąć z receptury ilość wody a ziarna kawy zmielić drobniej.
- 18 g kawy – średnio zmielonej (22 kliki na Comandante) i 300 g wody w temperaturze 94°C.
- 1 zalanie 50g
- 2 zalanie w 35 sek. do 100g;
- 3 zalanie w 1:10 dolej do 200g
- 4 zalanie: w 1:35 dolej do 300g
- Po upływie ok. 2:40 min Twoja kawa jest gotowa!
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Tanzania Mondul Estate
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Coffee Plant |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.