Coffee Plant Rwanda Karambi filtr 250 g kawa ziarnista speciality do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 53,90 zł 53.90
ilość szt.
Zyskujesz 53 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Coffee Plant Rwanda Karambi filtr 250g

kawa speciality z nutami cytryny

kawa speciality z nutami trawy cytrynowej

kawa speciality z nutami kwiatów

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.07.25
palarnia
pochodzenie
region
Karambi, Nyamasheke
uprawy
1700-2000 m n.p.m.
odmiana

Red Bourbon

proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
trawa cytrynowa
kwiaty
ocena
86 pkt SCA

Opis kawy

Propozycja kawy idealnej na lato - do zaparzenia na zimno jako ice drip lub cold brew! Świetnie sprawdzi się też na ciepło, parzona w alternatywnych metodach parzenia takich jak drip V60, Kalita czy Origami. W smaku dominuje świeża cytryna, trawa cytrynowa oraz kwiatowe aromaty. Czytaj dalej by poznać drogę tego ziarna z plantacji do Twojej filiżanki.

Stacja obróbki kawy Karambi została zbudowana przez fundację Rwacof w 2016 roku w zachodniej prowincji Rwandy, w urokliwym sąsiedztwie Parku Narodowego Nyungwe. Fundacja dba o godne warunki życia i pracy oraz edukację okolicznych plantatorów. Rwacof prowadzi tam rygorystyczne kontrole jakości: od momentu, gdy owoce trafią do młyna, aż do momentu obróbki i pakowania na eksport. Wiedzą, podobnie jak my, że kawa wysokiej jakości ma kluczowe znaczenie zarówno dla plantatora jak i finalnego konsumenta.

Region położony jest na wysokości od 1700 do 2000 metrów n.p.m., dzięki czemu kawa ma wysoką gęstość i skrywa więcej aromatów! Afrykańskiemu słońcu zostały poddane tym razem ziarna Red Bourbon, które tylko częściowo zostały pozbawione skórki i miąższu (obróbka honey). Efekt tej metody w głównej mierze zależy od pogody.

Słowo od roastera:
„Ta kawa wyjątkowo nas zaskoczyła! Po obróbce honey spodziewaliśmy się niewielkiej kwasowości i syropowego body. Tymczasem kawa jest bardzo słodka i orzeźwiająca, z nutami cytryny i trawy cytrynowej. To będzie HIT tego lata!”

Kawa z Afryki to podstawa na wakacyjny czas. Jej wyższa kwasowość orzeźwia zarówno na ciepło jak i na zimno w ice drip lub cold brew!

W latach 1989-1993 miał miejsce rozpad Międzynarodowego Porozumienia Kawowego (ICA) co spowodowało gwałtowny spadek cen kawy z Rwandy na świecie i tym samym przyczynił się do upadku tamtejszej gospodarki i rządu. Z kolei ludobójstwo z 1994 r. i jego następstwa doprowadziły do całkowitego załamania eksportu kawy i istotnych dochodów w dolarach. Pomimo tej burzliwej historii, dziś z Rwandy pochodzą znakomite kawy speciality!


Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Rwanda Karambi 

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/07
Producent Coffee Plant
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Rwanda
Region Nyamasheke
Odmiana botaniczna Red Bourbon
Obróbka pulped natural / honey
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Autumn Coffee Peach Mitch filtr 250g kawa ziarnista do przelewu
Autumn Coffee Peach Mitch filtr 250g kawa ziarnista do przelewu
59,90 zł 50,92 zł
Hario V60-02 dripper stalowy z silikonową podstawką
Hario V60-02 dripper stalowy z silikonową podstawką
189,90 zł 151,92 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium