Coffee Plant Rwanda Horizon filtr 200g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Coffee Plant Rwanda Horizon filtr 200g
Charakterystyka
data palenia |
2023.02.23
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kigoma,
Huye |
uprawy |
2000 m n.p.m.
|
odmiana |
Red Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
87 pkt SCA
|
Opis
W smaku tej urodzinowej kawy dominuje truskawka, miód, malina oraz owoce pestkowe. To super słodka kawa z delikatną, gładką kwasowością do zaparzenia w metodach przelewowych takich jak drip, chemex, aeropress. Czytaj dalej by poznać drogę tego ziarna z plantacji do Twojej filiżanki.
Single Origin – poznaj Rwandę
Stacja mycia kawy – Horizon Supreme, znajduje się na wzgórzach południowej Rwandy, w dystrykcie Huye. Zatrudnia na stałe 94 osoby z czego 70% to kobiety. Kawę dostarcza tutaj około 1200 okolicznych rolników. Po obróbce, odpad w postaci pulpy wiśniowej jest przetwarzany na nawóz (poddawana fermentacji z dodatkiem wapna i melasy) i oddawany rolnikom do nawożenia drzewek kawowych. W okolicy uprawia się również ananasy i awokado.
Połączenie dużych wysokości upraw na wulkanicznej glebie z regularnymi opadami deszczu wpływa na najwyżej punktowaną jakość kawy w całym kraju!
Pamiętasz klasyczne, dobre naturale z Etiopii? To właśnie taka kawa! W smaku dominuje truskawka, miód, malina oraz owoce pestkowe. To super słodka kawa z delikatną, gładką kwasowością.
Rwanda Horizon to kawa ziarnista jakości specialty wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. W smaku tej urodzinowej kawy dominuje truskawka, miód, malina oraz owoce pestkowe. To jasno palona, super słodka kawa z delikatną, gładką kwasowością. Idealna do zaparzenia w metodach przelewowych takich jak drip, Chemex, AeroPress, a także w ekspresie przelewowym oraz innych alternatywnych metodach parzenia.
Spróbuj poniższej receptury na Rwandę w Origami, V60 lub Kalicie.
- przygotuj 18g kawy
- zmiel średnio (22 kliki na Comandante)
- podgrzej wodę (300 ml) w temperatury 94°C
- pierwsze zalanie - 50g
- drugie zalanie po 35 sekundach, do 100g
- trzecie zalanie po 1:10 min do 200g
- czwarte zalanie po 1:35 min do 300g
- po upływie ok 2:40 kawa będzie gotowa
Ciekawostka
Za nazwą Horizon kryje się nieco burzliwa ale ciekawa historia. Jakiś czas po wybudowaniu stacji w 2006, produkcja została wstrzymana, kiedy pierwotny właściciel został aresztowany z powodu jego udziału w ludobójstwie z 1994 r. Stacja pozostawała uśpiona, dopóki RTC nie wznowiło produkcji we współpracy z nowym właścicielem o nazwisku Fdel. Grupa Horizon z czasem zyskała zaufanie lokalnej społeczności, wspierając ją i oferując godne warunki pracy.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Rwanda Horizon
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Coffee Plant |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Region | Huye District |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 200g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.