CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Coffee Plant Rwanda Horizon Anaerobic filtr 250g | CoffeeLove
  • nowość

Coffee Plant Rwanda Horizon Anaerobic filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 54,90 zł 54.90
ilość szt.
Zyskujesz 27 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Plant

Kawa Speciality z nutami truskawek

Kawa Speciality z nutami marakui

Kawa Speciality z nutami cytryny


data palenia
2024.04.02
palarnia
pochodzenie
region
Kigoma, Huye Mountains 
uprawy
1700 m n.p.m.
producent
Fidel Ndagijima
farma
-
odmiana Red Bourbon
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

truskawka marakuja
cytryna

ocena
87 SCA

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Horizon Anaerobic 250g z Rwandy z palarni Coffee Plant

Rwanda Horizon z regionu gór Huye. Red Bourbon, został poddany obróbce Anarobic Natural, dzięki temu kawa nabrała słodyczy, kompleksowości i delikatnej, dobrze rozwiniętej cytrusowej kwasowości. Spodziewaj się intensywnie truskawkowego słodziaka!

Od 2018 roku młyn myjący Horizon należy do Fidela Ndagijima, co stanowi rzadkość w tym kraju, gdzie młyny myjące zazwyczaj są własnością firm. Zlokalizowany na wysokości około 1700 m n.p.m., młyn przyjmuje głównie owoce kawy uprawiane na wysokościach nieprzekraczających 2000 m n.p.m. Średnia wielkość kawowych farm w okolicy wynosi około 3 ha, choć zdarzają się także posiadacze niewielkich plantacji liczących około 100 drzewek kawowych. Sam młyn zatrudnia ponad 90 pracowników, z czego, co nie jest zaskoczeniem, 70% stanowią kobiety. Fidel Ndagijima dodatkowo wspiera rolników dostarczających mu owoce kawy poprzez coroczne dostarczanie organicznego nawozu wytworzonego z kawowej pulpy, limonek i melasy.

W paczce Rwandy Horizon znajdziesz, a jakże inaczej, odmianę botaniczną Red Bourbon. I choć samo ziarno zostało poddane przetworzeniu około na wysokości 1700 m n.p.m., to większość kawowych drzewek, z których owoce trafiły do młyna Horizon, uprawiane były zdecydowanie wyżej, bliżej 2000 m n.p.m. Ten Red Bourbon został poddany obróbce Anaerobic Natural. W tym wypadku oznacza to, że kawa po zbiorach i przetransportowaniu do młyna myjącego Horizon, została poddana selekcji i wstępnemu myciu. Po odseparowaniu wiśni nie nadających się do dalszego przetworzenia, kawa trafiła do środowiska beztlenowego, w którym fermentowała przez około 24 godziny. Następnie kawa została rozłożona na łożach afrykańskich i pozostawiona do wyschnięcia i uzyskania odpowiedniego stopnia wilgotności. W efekcie uzyskano bardzo słodką kawę o wysokim, gęstym body z delikatną, owocową kwasowością. W aromacie dominują przede wszystkim truskawki i marakuja, a w smaku towarzyszy im jeszcze cytryna.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Coffee Plant
Pochodzenie ziaren Rwanda
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Coffee Plant Rwanda Horizon Anaerobic filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium