Coffee Plant Rwanda Gishyita filtr 250 g kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
58,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2025.02.06 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
Rwanda |
region
dystrykt Karongi
|
uprawy
1750 m n.p.m.
|
producent
-
|
stacja upraw
Gishyita
|
odmiana
Red Bourbon |
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
śliwka cytryna przyprawy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Gishyita 250 g z Rwandy z palarni Coffee Plant
Kawa specialty z Rwandy do metod przelewowych, poddana obróbce na mokro (Washed), wyróżnia się złożonym i harmonijnym profilem. W kawie wyczuwalne są wyraźne nuty owoców, łączące naturalną słodycz z orzeźwiającą świeżością. Ciepła, owocowa słodycz moreli łączy się z wyraźnym akcentem śliwkowej kwasowości oraz cytrusowego orzeźwienia. Całość dopełniają subtelne nuty przypraw, takich jak cynamon i kardamon, które nadają jej głębi i wyjątkowej intensywności.
Smak - morelowe ciasto
Kawy z Rwandy charakteryzują się niezwykłą różnorodnością – niektóre wyróżniają się ciepłą, słodką głębią, inne zaskakują orzeźwiającą kwasowością. Rwanda Gishyita łączy te cechy, tworząc złożony i harmonijny profil. Jej smak to połączenie prostej, naturalnej słodyczy moreli, a nawet morelowego ciasta, z wyraźnym akcentem śliwkowej kwasowości oraz cytrusowego orzeźwienia. Całość dopełniają subtelne nuty przypraw, takich jak cynamon i kardamon, nadające jej głębi i wyjątkowej intensywności. To kawa, która zaskakuje bogactwem smaku i sprawia, że każdy łyk dostarcza nowych wrażeń, łącząc ciepłą owocową słodycz z lekką, orzeźwiającą kwasowością.
Obróbka - fermentacja beztlenowa
Kawa z Rwandy, pochodząca ze stacji myjącej Gishyita, została poddana obróbce na mokro (Washed). Po zbiorach starannie posortowane wiśnie kawowe trafiły do stacji, gdzie usunięto skórkę i miąższ, a ziarna zostały moczone, fermentowane i suszone na specjalnych łożach. Wyjątkowy charakter kawy wynika z jakości pracy samej stacji oraz kompetencji jej pracowników. Dzięki wprowadzeniu systemu, który umożliwia śledzenie pochodzenia kawy na każdym etapie produkcji, możliwe jest monitorowanie dostaw oraz organizowanie szkoleń dla lokalnych rolników, mających na celu poprawę praktyk rolniczych i jakości plonów. Dzięki staranności przy obróbce kawa z Gishyita wyróżnia się czystością i bogactwem aromatów, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami owoców.
Wulkaniczne terroir
Stacja myjąca Gishyita znajduje się w dystrykcie Karongi w zachodniej Rwandzie, w pobliżu jeziora Kivu, na wysokości 1750 m n.p.m. Region ten charakteryzuje się idealnymi warunkami do uprawy kawy – odpowiednią wysokością, regularnymi opadami deszczu oraz żyznymi, wulkanicznymi glebami. Kawy w tej okolicy pochodzą głównie od małych producentów, którzy uprawiają kawę na parcelach nieprzekraczających 1 hektara. Uprawy te rozciągają się na wzniesieniach wokół jeziora Kivu, gdzie wysokość upraw waha się od 1600 do 1800 m n.p.m. Stacja myjąca Gishyita została założona w 2010 roku jako część małej spółdzielni, a po jej sprzedaży w 2019 roku, przejęta przez Providence, który w ciągu dwóch lat zwiększył produkcję do ponad 5 kontenerów kawy rocznie.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
98°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
Aby wydobyć jej pełny smak, warto zastosować grubsze mielenie i większą ekstrakcję, aby nie stracić świeżości owocowych nut. Parząc w dripperze, np. Origami, polecamy użyć 19 g grubo zmielonej kawy (24 kliknięcia Comandante). Używając wody o temperaturze 98°C, zalewaj kawę w następujący sposób:
0:00 - 55 ml (zamieszaj dripperem)
0:30 - 120 ml
1:00 - 190 ml
1:30 - 260 ml
2:00 - 325 ml
Na koniec delikatnie zamieszaj, aby uzyskać równomierne przelanie kawy.
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


69,90 zł
Cena regularna:
85,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

139,90 zł
Cena regularna:
164,90 zł

12,99 zł
Cena regularna:
14,99 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!