Coffee Plant Peru Chacra filtr 250g kawa ziarnista
data palenia |
2024.05.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cajamarca, Jaen
|
uprawy |
1850 - 2000 m n.p.m.
|
producent |
mali ekologiczni producenci
|
farma |
różne farmy prowincji Jaen
|
odmiana | Caturra, Bourbon, Catuai |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
84 SCA
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Chacra 250g z Peru z palarni Coffee Plant
Kawa specialty z Peru. Bardzo słodka, z aromatem toffi. Po zaparzeniu, karmelowe nuty przełamuje delikatna kwasowość. Odmiany botaniczne Caturra i Bourbon nadają kawie szlachetnego i ciekawego wyrazu, a obróbka sucha zwiększa delikatnie poczucie kwasowości w naparze. Można ją porównać do skórki zielonego jabłka. Kawa jest jednak bardzo słodka, a aromat przywodzi na myśl toffi. Całość dopełnia ciekawy posmak ziołowy, przypominający anyż. Bardzo dobre Peru, które po zaparzeniu mile Cię zaskoczy!
Peru należy do czołowych światowych eksporterów kawy – zaraz obok takich krajów jak Wietnam, Etiopia czy Brazylia. Kawa rośnie w klimacie zwrotnikowym, co w efekcie daje bardzo stabilną, wysoką temperaturę do uprawy przez cały rok. Duże wysokości i dobry klimat sprawiają, że ziarno z Peru pochodzi często od małych, ekologicznych producentów, którzy nie muszą borykać się z większymi problemami upraw i skupiają się na jakości produkcji. Rezultatem tego jest często przyjemny i zaskakujący w swoim profilu produkt. Napary są zbalansowane, słodkie, o małej kwasowości, często z nieoczywistymi nutami smakowymi. Cieszą się ostatnio bardzo dużą popularnością.
Ta kawa to zbiór ziaren pochodzących z różnych farm prowincji Jaen, regionu Cajamarca. Region znajduje się całkowicie w zasięgu łańcucha górskiego And, a jego wysokość, specyfika środowiska wpływa bardzo pozytywnie na uprawę. Po zbiorach, kawa została poddana obróbce typu natural (suchej) w stacji Chacra Coffee Company. Jest to producent, który niedawno, bo latem 2023, roku rozpoczął swoją aktywność w produkcji ziaren kawy. Odmiany botaniczne takie jak: Caturra i Bourbon nadają kawie szlachetnego i ciekawego wyrazu.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł