CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Coffee Plant Peru Chacra filtr 250g | CoffeeLove
  • nowość

Coffee Plant Peru Chacra filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 48,90 zł 48.90
ilość szt.
Zyskujesz 24 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Plant

kawa speciality z nutami jabłka

Kawa Speciality z nutami toffi

kawa speciality z nutami kakao


data palenia
2024.05.14
palarnia
pochodzenie
region
Cajamarca, Jaen
uprawy
1850 - 2000 m n.p.m.
producent
mali ekologiczni producenci
farma
różne farmy prowincji Jaen
odmiana Caturra, 
Bourbon, Catuai
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

jabłko
toffi
kakao
anyż

ocena
84 SCA

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Chacra 250g z Peru z palarni Coffee Plant

Kawa specialty z Peru. Bardzo słodka, z aromatem toffi. Po zaparzeniu, karmelowe nuty przełamuje delikatna kwasowość. Odmiany botaniczne Caturra i Bourbon nadają kawie szlachetnego i ciekawego wyrazu, a obróbka sucha zwiększa delikatnie poczucie kwasowości w naparze. Można ją porównać do skórki zielonego jabłka. Kawa jest jednak bardzo słodka, a aromat przywodzi na myśl toffi. Całość dopełnia ciekawy posmak ziołowy, przypominający anyż. Bardzo dobre Peru, które po zaparzeniu mile Cię zaskoczy!

Peru należy do czołowych światowych eksporterów kawy – zaraz obok takich krajów jak Wietnam, Etiopia czy Brazylia. Kawa rośnie w klimacie zwrotnikowym, co w efekcie daje bardzo stabilną, wysoką temperaturę do uprawy przez cały rok. Duże wysokości i dobry klimat sprawiają, że ziarno z Peru pochodzi często od małych, ekologicznych producentów, którzy nie muszą borykać się z większymi problemami upraw i skupiają się na jakości produkcji. Rezultatem tego jest często przyjemny i zaskakujący w swoim profilu produkt. Napary są zbalansowane, słodkie, o małej kwasowości, często z nieoczywistymi nutami smakowymi. Cieszą się ostatnio bardzo dużą popularnością.

Ta kawa to zbiór ziaren pochodzących z różnych farm prowincji Jaen, regionu Cajamarca. Region znajduje się całkowicie w zasięgu łańcucha górskiego And, a jego wysokość, specyfika środowiska wpływa bardzo pozytywnie na uprawę. Po zbiorach, kawa została poddana obróbce typu natural (suchej) w stacji Chacra Coffee Company. Jest to producent, który niedawno, bo latem 2023, roku rozpoczął swoją aktywność w produkcji ziaren kawy. Odmiany botaniczne takie jak: Caturra i Bourbon nadają kawie szlachetnego i ciekawego wyrazu.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Coffee Plant
Pochodzenie ziaren Peru
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Coffee Plant Peru Chacra filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium