Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 249,00 zł.
 

CoffeeLove Opinie z ekomi-pl.com

Coffee Plant Kostaryka La Candelilla filtr 250g kawa ziarnista do przelewu

Coffee Plant Kostaryka La Candelilla filtr 250g kawa ziarnista do przelewu
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 54,90 zł 54.90
ilość szt.
Zyskujesz 54 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Coffee Plant Kostaryka La Candelilla filtr 250g kawa ziarnista Speciality

 

kawa speciality z nutami gruszki

kawa speciality z nutami czekolady

Szczegóły

Palarnia Polska
Pochodzenie Kostaryka
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia przelew
Stopień palenia jasny
Skład kawy Arabika 100%
Proces black honey
Region Tarrazu
Odmiana Caturra
Wysokość upraw 1500 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy gruszka
czekolada
bułka maślana
Ocena w cuppingu 86,5 pkt
Data palenia 2022/01/05

Opis kawy Coffee Plant Kostaryka La Candelilla

La Candelilla to farma należąca do rodziny Sanchez, zlokalizowana w okolicach miasteczka San Marcos. Właściciele na wysokości 1500 m n.p.m. kultywują na jej powierzchni tylko Caturrę. Ta, którą znajdziesz w tej paczce pochodzi z obróbki black honey. Oznacza to, że po usunięciu skórki kawa fermentowała z miąższem, a następnie została wysuszona. Dzięki temu ziarno jest słodziutkie i bardzo ciekawe. Oczekuj nut gruszki, czekolady i wyraźnego aromatu bułki maślanej.

Jak smakuje ta kawa?

Proces obróbki black honey, dzięki etapowi fermentacji z miąższem, nadaje konkretnego charakteru. Tak przeprocesowane ziarna kawy stają się słodsze, pełniejsze i bardziej złożone. W tej kawie, oprócz cech typowych dla procesu obróbki, mamy bardzo ciekawą i nieoczywistą paletę smaków i aromatów. Przede wszystkim Kostaryka La Candelilla intensywnie pachnie bułką maślaną. W smaku także jest ona wyczuwalna, ale w towarzystwie czekolady oraz karmelizowanej gruszki.

Obróbka

Owoce odmiany Caturra po ręcznych zbiorach i sortowaniu przygotowywane są do obróbki black honey. Poddaje się je procesowi oddzielenia miąższu i skórki od ziarna. W tej obróbce pomija się fermentację w wodzie. Ziarna rozkłada się do suszenia i właśnie na tym etapie dodawane są do nich bardzo duże ilości oddzielonego wcześniej miąższu. Proces fermentacji jest wydłużony, co przekłada się na wyrazisty, intensywny napar o wyjątkowej złożoności smaku. 

Skąd pochodzi ziarno tej kawy?

Caturra, którą znajdziesz w tej paczce, pochodzi z farmy La Candelilla, umiejscowionej niedaleko miasteczka San Marcon, w regionie Tarrazu. Farma położona na wysokości 1500 m n.p.m. należy do rodziny Sanchez i została założona w 2000 roku. Na farmie obsadzonych jest niemal 70 hektarów jej powierzchni.


Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Kostaryka La Candelilla

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/01
Producent Coffee Plant
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kostaryka
Region Tarrazu Valley
Odmiana botaniczna Caturra
Obróbka black honey
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium