CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Coffee Plant Kostaryka El Mango Anaerobic filtr 250g | CoffeeLove
  • nowość

Coffee Plant Kostaryka El Mango Anaerobic filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 68,90 zł 68.90
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Plant

kawa speciality z nutami jagód

Kawa Speciality z nutami dżemu śliwkowego

kawa speciality z nutami jabłka


data palenia
2024.04.22
palarnia
pochodzenie
region
Brunca, Chirripo
uprawy
1550 m n.p.m.
producent
Régulo Gerardo Ureña
farma
El Mango
odmiana Caturra, Catuai
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

jagody
dżem śliwkowy

jabłko
czekolada

ocena
86,5 SCA

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych El Mango Anaerobic 250g z Kostaryki z palarni Coffee Plant

Kawa specialty z Kostaryki. Niech nie zwiedzie Cię nazwa El Mango, która pochodzi od nazwy farmy, gdzie kultywowano jej ziarna. W smaku: owoce, ale nie mango, a jagody i śliwki w czekoladzie, lekko tylko przełamane kwasowością skórki jabłkowej. Kawa po zmieleniu wydaje z siebie bardzo słodki, mleczno-czekoladowy aromat. Po zaparzeniu słodycz kakao pogłębia się i oto nagle pojawia się anaerobowy wytwór, jakim można uznać intensywny smak fioletowych cukierków typu Skittles!

Kawa w Kostaryce pojawiła się w 1779 roku. Do połowy XX wieku stanowiła podstawę gospodarki tego kraju. Obecnie jej znaczenie jest mniejsze, ale nadal zachowuje duży udział w ekonomii Kostaryki. Ziarna stamtąd są obecnie jednym z częściej spotykanych produktów wysokiej jakości, zarówno w kategorii premium, jak i w segmencie specialty. Jej charakterystyka, wysoki poziom gleb i innowacyjni producenci sprawiają, że kawy te nie są takie oczywiste i można się po nich dużo spodziewać. Nadal zachowują równowagę. Są zbalansowane smakowo, nie brak w nich przyjemnych nut owocowych, orzeźwiających aromatów i słodyczy.

Kawa pochodzi z mikroregionu Chirripó, który jest częścią większego regionu Brunca. Doliny znajdują się na bogatych, wulkanicznych ziemiach, które wyjątkowo dobrze wpływają na rozwój i smak kawy. Régulo Gerardo Ureña poświęcił 35 lat życia kawie, której produkcji nauczył się od ojca. W 2005 roku wraz ze swoją rodziną kupili własny mikro młyn Café Rivense del Chirripó. To stamtąd pochodzi ziarno w tej paczce. Zaangażowanie i innowacyjność przyniosły mu 5 miejsce w konkursie Cup of Excellence w 2019 roku, stając się pierwszym z regionu Brunca, który osiągnął tak wysokie miejsce. Ziarno zostało poddane obróbce fermentacji beztlenowej (Anaerobic).

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/05
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Coffee Plant
Pochodzenie ziaren Kostaryka
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Coffee Plant Kostaryka El Mango Anaerobic filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium