CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Coffee Plant Kolumbia Nariño decaf filtr 250g kawa ziarnista bezkofeinowa

Ocena:
0
Cena: 56,90 zł

Cena regularna:

56.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 28 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Plant

Kawa Speciality z nutami śliwki

Kawa Speciality z nutami czekolady

kawa speciality z nutami kwiatów


data palenia
2024.09.26
palarnia
pochodzenie
region
Nariño
uprawy
1700 - 2300 m n.p.m.
producent
mali producenci
farma
-
odmiana Caturra, Castillo, Colombia
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
śliwka węgierka
czekolada
kwiaty
ocena
85 SCA

Bezkofeinowa kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Nariño decaf 250g z Kolumbii z palarni Coffee Plant

Przed Tobą kawa bezkofeinowa, której smak zasługuje na szczególne wyróżnienie. Ta kawa nie ma typowego posmaku bezkofeinowych napojów. Zamiast tego oferuje złożoną kwasowość i bogaty profil sensoryczny. Na początku wyczuwalna jest słodycz śliwki, która z czasem rozwija się w nutę węgierki. Z chwilą parzenia kawa nabiera smaku dobrej czekolady, gdzieniegdzie wydobywając subtelne aromaty kwiatów. To idealne ziarna dla tych, którzy chcą cieszyć się głębokim smakiem kawy bez kofeinowego zastrzyku.

Każdy region Kolumbii ma swoją unikalną charakterystykę, którą kształtują mineralne gleby i specyfika topograficzna. W Huila kawy mają średnie body i wyższą kwasowość, podczas gdy w Antioquia charakteryzują się wyższym body i mniej owocowym profilem. W regionie Nariño, skąd pochodzi ta kawa, ziarna wyróżniają się wysokim body oraz słodkim smakiem owoców, co czyni ten region idealnym do produkcji kaw bezkofeinowych, bogatych w smak i złożoną kwasowość.

Wulkaniczne gleby, bogate w materię organiczną i minerały, oraz termalne podłoże w regionie Nariño sprzyjają uprawie kawy na wysokości 1700-2300 m n.p.m. Kluczową rolę odgrywają mali producenci, posiadający farmy o średniej wielkości 2-3 ha. Promotora de Café de Altura SAS, prywatna organizacja wspierająca lokalnych farmerów, przyczynia się do wysokich standardów jakości ziaren. Tradycyjne metody hodowli i obróbki, w tym obróbka typu Washed, pozwalają wydobyć bogaty, owocowy profil kawy.

Kawa została poddana procesowi dekofeinizacji znanemu jako "sugarcane (EA) decaf", który polega na usuwaniu kofeiny z kawy za pomocą octanu etylu (EA), naturalnie pozyskiwanego z cukru trzcinowego. W tym procesie wykorzystuje się fermentację melasy (produkt uboczny produkcji cukru) z dodatkiem kwasu octowego, co jest szczególnie opłacalne w Kolumbii, gdzie cukier trzcinowy jest powszechnie dostępny. Dzięki temu kawa jest dekofeinizowana w sposób naturalny i ekonomiczny.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/09
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Coffee Plant
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Coffee Plant Kolumbia Nariño decaf filtr 250g kawa ziarnista bezkofeinowa
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium