Coffee Plant Kolumbia Nariño decaf filtr 250g kawa ziarnista bezkofeinowa
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.09.26
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Nariño
|
uprawy |
1700 - 2300 m n.p.m.
|
producent |
mali producenci
|
farma |
-
|
odmiana | Caturra, Castillo, Colombia |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
śliwka węgierka czekolada kwiaty |
ocena |
85 SCA
|
Bezkofeinowa kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Nariño decaf 250g z Kolumbii z palarni Coffee Plant
Przed Tobą kawa bezkofeinowa, której smak zasługuje na szczególne wyróżnienie. Ta kawa nie ma typowego posmaku bezkofeinowych napojów. Zamiast tego oferuje złożoną kwasowość i bogaty profil sensoryczny. Na początku wyczuwalna jest słodycz śliwki, która z czasem rozwija się w nutę węgierki. Z chwilą parzenia kawa nabiera smaku dobrej czekolady, gdzieniegdzie wydobywając subtelne aromaty kwiatów. To idealne ziarna dla tych, którzy chcą cieszyć się głębokim smakiem kawy bez kofeinowego zastrzyku.
Każdy region Kolumbii ma swoją unikalną charakterystykę, którą kształtują mineralne gleby i specyfika topograficzna. W Huila kawy mają średnie body i wyższą kwasowość, podczas gdy w Antioquia charakteryzują się wyższym body i mniej owocowym profilem. W regionie Nariño, skąd pochodzi ta kawa, ziarna wyróżniają się wysokim body oraz słodkim smakiem owoców, co czyni ten region idealnym do produkcji kaw bezkofeinowych, bogatych w smak i złożoną kwasowość.
Wulkaniczne gleby, bogate w materię organiczną i minerały, oraz termalne podłoże w regionie Nariño sprzyjają uprawie kawy na wysokości 1700-2300 m n.p.m. Kluczową rolę odgrywają mali producenci, posiadający farmy o średniej wielkości 2-3 ha. Promotora de Café de Altura SAS, prywatna organizacja wspierająca lokalnych farmerów, przyczynia się do wysokich standardów jakości ziaren. Tradycyjne metody hodowli i obróbki, w tym obróbka typu Washed, pozwalają wydobyć bogaty, owocowy profil kawy.
Kawa została poddana procesowi dekofeinizacji znanemu jako "sugarcane (EA) decaf", który polega na usuwaniu kofeiny z kawy za pomocą octanu etylu (EA), naturalnie pozyskiwanego z cukru trzcinowego. W tym procesie wykorzystuje się fermentację melasy (produkt uboczny produkcji cukru) z dodatkiem kwasu octowego, co jest szczególnie opłacalne w Kolumbii, gdzie cukier trzcinowy jest powszechnie dostępny. Dzięki temu kawa jest dekofeinizowana w sposób naturalny i ekonomiczny.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.