Coffee Plant Kolumbia Los Robles 5,5 g x 10 szt kapsułki speciality
data palenia
2024.10.18 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Huila
|
uprawy
-
|
producent
-
|
plantacja
Los Robles
|
odmiana
Caturra
|
proces
washed |
typ palenia
kapsułkakompatybilna z Nespresso® |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
winna kwasowość mleczna czekolada |
ocena SCA
-
|
Coffee Plant Kolumbia Los Robles kapsułki 5,5 g x 10 szt
Na południu Kolumbii, w regionie Huila, mali plantatorzy wyprodukowali ziarno, które można uznać za wisienkę na torcie… czekoladowym. Taki profil ujawnia nam Kolumbia Finca Los Robles. Gęsty, mleczno-czekoladowy smak, bogaty w kwasowość przypominającą czerwone wino. Obróbka typu Washed odegrała tutaj kluczową rolę, wypalono ją idealnie pod owocowe, ale słodkie espresso.
Słodkie, słodkie wino
Espresso słodkie, gęste i o wyrazistym charakterze? Taką kawą jest Kolumbia Finca Los Robles. Bogata kwasowość przypomina czerwone wino oraz dojrzałą czereśnię – intensywna, ale nie dominująca. Ziarno jest arcysłodkie, a jego profil bardziej przypomina mleczną czekoladę niż wiele klasycznych, słodkich ziaren. Ta laktozowa doskonałość oraz orzeźwiający profil kawy przypominają, jak bogate potrafią być kawy kolumbijskie. Bogate na tyle, że ich smak jest satysfakcjonujący już w czystym espresso, a na tyle dobre, by skusić się na wykorzystanie ich słodkiego charakteru w kawach mlecznych.
Woda i wulkan
Obróbka kawy specialty w Kolumbii, szczególnie w regionie Huila, jest niezwykle staranna i oparta na tradycyjnych metodach, które podkreślają unikalne cechy ziaren. Huila słynie z doskonałych warunków do uprawy kawy, dzięki wulkanicznej glebie i korzystnemu klimatowi. Owoce kawy Finca Los Robles najpierw są namaczane, a następnie miąższ jest usuwany, a ziarna fermentują w wodzie. Ten proces podkreśla czystość smaku i kwasowość, co jest charakterystyczne dla wielu kaw poddawanych tej metodzie obróbki.
Góry Andy
Stan Huila znajduje się w południowej części Kolumbii, w miejscu, gdzie Andy tworzą węzeł. Tutaj trzy Kordyliery – zachodnia, centralna i wschodnia – dzielą się, sięgając północnej Kolumbii. Między wschodnią a centralną przepływa rzeka Magdalena, prowadząca w kierunku wybrzeża karaibskiego. Z kolei między centralnymi a zachodnimi łańcuchami górskimi znajduje się rzeka Cauca, która wpada do rzeki Magdalena na równinach karaibskich. Gleba w tym obszarze jest wulkaniczna, co czyni ją idealną do uprawy kawy wysokiej jakości. Dzięki lokalizacji geograficznej w pobliżu równika różnice między porami roku w Kolumbii są niewielkie.
Kapsułki w 100% kompostowalne w domowych warunkach, kompatybilne wyłącznie z ekspresami systemu Nespresso®.
Kapsułka, która nie zostawia po sobie śladu
Całkowity rozkład kapsułki następuje w ciągu 26 tygodni w warunkach domowego kompostu, w temperaturze otoczenia*.
To oznacza, że kapsułka jest w 100% kompostowalna – proces jej rozkładu rozpoczyna się w Twoim koszu na odpady BIO lub w przydomowym kompostowniku. Następnie, nawet jeśli trafi do sortowni odpadów, rozłoży się całkowicie, nie pozostawiając po sobie żadnych śladów ani resztek.
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
59,90 zł
Cena regularna:
67,90 zł
11,99 zł
Cena regularna:
14,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.